FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pripadniku Armije BiH 6 godina zatvora za zločine nad Hrvatima

MOSTAR, 5. studenog 2012. (Hina) - Županijski hercegovačko-neretvanski sud u Mostaru osudio je u ponedjeljak na šestogodišnju kaznu zatvora bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH Sabita Škampu zbog ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima tijekom 1993. godine u sjeverenom dijelu Hercegovine.

U presudi se navodi da je Škampo, sudjelujući u napadu 44. Brdske brigade Četvrtog korpusa Armije BiH 28. srpnja 1993. godine na mjesto Doljani u općini Jablanica ispalio tromblonsku minu na obiteljsku kuću od čijih je posljedica peminuo njezin vlasnik Ivan Žarić. Žarić je u napadu ranjen u lijevu stranu trbuha, te je nakon tri dana preminuo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća županijskog suda sjedištem u Mostaru Hamo Kebo je ocijenio da je županijski državno odvjetništvo dokazalo krivnju pripadnika Armije BiH.

"Nama su predočeni iskazi svjedoka koji su prepoznali optuženog i potvrdili da je tog dana ispalio tromblonsku minu na Ivana Žarića, koji je stajao kraj prozora. Takođe, optuženi je mogao zaključiti da se radi o civilnoj osobi i da mu od nje ne prijeti nikakva opasnost", rekao je Kebo.

Kebo je dodao da je sudsko vijeće oslobodilo odgovornosti ovoga bivšeg pripadnika Armije BiH za navode iz optužnice kojim ga se teretilo za pokušaj ubojstva još osmero hrvatskih civila, od kojih troje djece, koji su se skrivali u Žarićevoj kući.

Presuda suda u Mostaru je nepravomoćna i ostoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

U napadu na većinsko hrvatsko selo Doljane kojega su 28. srpnja 1993. izveli pripadnici 44. brdske brigade IV korpusa Armije BiH zajedno s lokalnim Bošnjacima, ubijen je 41 hrvatski civil i pripadnik Hrvatskoga vijeća obrane. U logor Muzej u Jablanici, kojim je upravljala Armija BiH, odvedeno je 185 hrvatskih mještana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙