FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fina o primjeni Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

ZAGREB, 5. studenog 2012. (Hina) - Financijska agencija (Fina) današnjim je priopćenjem pozvala dužnike za koje Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisuje obvezu pokretanja postupka predstečajne nagodbe da podnesu prijedlog za pokretanje tog postupka.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji je stupio na snagu 1. listopada ove godine, napominju iz Fine, predstavlja i prvi korak prema uređenju ne samo rokova izvršenja i posljedica neizvršenja novčanih obveza, nego i svih daljnjih radnji i mjera koje poduzetnik treba poduzimati nakon što postane nesposoban izvršavati novčane obveze u propisanim rokovima plaćanja.

Postupak predstečajne nagodbe provodi se s ciljem da se dužniku koji je postao nelikvidan i /ili insolventan omogući financijsko restrukturiranje na temelju kojeg će postati likvidan i solventan, a vjerovnicima omoguće povoljniji uvjeti namirenja njihovih tražbina od uvjeta koje bi vjerovnik ostvario da je protiv dužnika pokrenut stečajni postupak.

Zakon propisuje obvezu pokretanja postupka predstečajne nagodbe za poduzetnike koji su nelikvidni ili insolventni, i to pod prijetnjom prekršajne odgovornosti, ističu iz Fine.

Pritom napominju kako će se novčanom kaznom za prekršaj zbog nepokretanja postupka predstečajne nagodbe u uvjetima u kojima to Zakon propisuje, kazniti i sam poduzetnik i odgovorna osoba poduzetnika.

Dužnici koji ne ispune zakonsku obvezu i ne pokrenu postupak predstečajne nagodbe, u slučaju kada su to prema zakonskim odredbama obvezni učiniti, čine prekršaj za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 1.000.000 kuna za samog dužnika i kazna u iznosu od 1.000 do 50.000 kuna za odgovornu osobu dužnika.

Postupak predstečajne nagodbe provodi se u Financijskoj agenciji, i to u četiri regionalna centra - Zagreb, Osijek, Rijeka i Split. Za vođenje postupka mjesno je nadležan regionalni centar prema sjedištu dužnika, osim u predmetima u kojima visina obveze iz financijskog izvješća dužnika prelazi iznos od 10.000.000 kuna, kada je isključivo nadležno vijeće Regionalnog centra Zagreb, bez obzira na sjedište dužnika.

Slijedom svega navedenog, Fina poziva dužnike, na koje se odnose odredbe ovog zakona, da podnesu prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

Ukoliko poduzetnik, koji je nelikvidan i/ili insolventan, ne uspije u postupku predstečajne nagodbe uspostaviti likvidnost i solventnost, Fina će pokrenuti stečajni postupak u kojemu će se poduzetnik konačno i likvidirati. Pokretanjem stečajnog postupka od strane Financijske agencije, znatno se smanjuju troškovi poduzetnika.

Iz Fine napominju kako se prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnosi mjesno nadležnom regionalnom centru Fine, osobno ili preporučenom poštom, uz naznaku "Za predstečajnu nagodbu".

Regionalni centar Fine Zagreb (Ulica grada Vukovara 70) obuhvaća Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, Sisačko-moslavačku, Karlovačku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Međimursku i Virovitičko-podravsku županiju te Grad Zagreb.

Finin Regionalni centar Osijek (Lorenza Jegera 1) obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, a Regionalni centar Rijeka (Frana Kurelca 8) Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku županiju.

Regionalni centar Split (Mažuranićevo šetalište 24 b) obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙