FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antifašistički skup u Istri

BUJE, 4. studenog 2012.(Hina) - Brojni antifašisti iz Hrvatske, Slovenije i Italije te predstavnici općina i gradova Bujštine, slovenskog primorija i Muggie okupili su se u nedjelju na prigodnom komemorativnom skupu uz spomenik kod Kućibrega u Istri kojim je obilježena 68. godišnjica bitke iz Drugog svjetskog rata.

Riječ je o bitki na tom području na granici Slovenije i Hrvatske u kojoj su se 3. i 4. studenog 1944. godine partizani II. brigade 43. istarske divizije, talijanskog bataljuna "Alma Vivoda" iz Muggie i prištabske jedinice Koparske komande suprotstavili znatno nadmoćnijim njemačkim i talijanskim fašističkim postrojbama.

U toj borbi, kako je istaknuto tijekom komemoracije, život je izgubilo 85 antifašističkih boraca, a današnjim okupljanjem odala se počast poginulim borcima i antifašistima te žrtvama Domovinskog rata.

"Odluka o otporu i borbi je ljude ovih krajeva povezala sa svima onima koji su shvatili da je to i borba za civilizaciju, za pravedniji i bolji svijet", kazao je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan dodavši kako upravo stradalima u toj borbi treba zahvaliti što danas, kako je rekao, "živimo mirno u ujedinjenoj Europi u kojoj će se uskoro Sloveniji i Italiji pridružiti i Hrvatska".

U svom obraćanju skupu Kučan je ukazao na potrebu rješavanja spornih pitanja između triju država, ona kojima se, kako je rekao "hrane jalove političke garniture, nesposobne shvatiti važnost trenutka i prilika koju daje zajednički život u Europskoj uniji".

Skupu su se obratili i predsjednik skupštine Istarske županije Dino Kozlevac, gradonačelnik Buja Edi Andreašić te župan općine Piran Peter Bossman i načelnik Muggie Nerio Nesladek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙