FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 31. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila revidirani akcijski plan za ispunjavanje preostalih obveza za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji (EU), po kojem bi većina od preostalih deset točaka bila završena do Nove godine, dok bi za iduću godinu ostalo riješiti tek nekoliko pitanja, poput izgradnje graničnih prijelaza kod Neuma. Revidirani akcijski plan obuhvaća četiri dijela - neposredne zadaće u ispunjavanju deset točaka; tri područja pod posebnim nadzorom - pravosuđe i temeljna prava, tržišno natjecanje, te pravda, sloboda i sigurnost; poglavlja koja nisu spomenuta u deset točaka, ali u njih treba uložiti dodatne napore; te područja u kojima treba kontinuirano provoditi reforme, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Glavna sveobuhvatna točka toga plana je jačanje administrativnih kapaciteta, odnosno kvalitete i broja ljudi koji će obavljati te poslove i reforme. U državnoj upravi istovremeno imamo prevelik broj ljudi, ali i premalo onih visokokvalificiranih koji mogu obavljati te zadaće, upozorila je Pusić.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi kojima se uvodi obavezno pohađanje programa predškole za svu djecu, godinu dana prije polaska u osnovnu školu. Po riječima ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, u predškolski program je i dosad bila uključena većina djece, njih oko 40.000 godišnje, no dio djece nije pohađao predškolu i to se osjetilo u njihovim mogućnostima praćenja nastave u prvom razredu. Do sada je program predškole bio neobavezan i iznosio je minimalno 150 do 250 sati godišnje, a predloženim izmjenama postaje obavezan i produžuje se na tri sata dnevno, odnosno 550 sati godišnje. U predškoli neće biti predmeta, neće se učiti čitati i pisati, nego će se djeca pripremati za kvalitetniji početak osnovne škole, istaknuo je Jovanović. Program kreće od iduće jeseni, do kada će ministarstvo donijeti program i kurikulum predškolskog odgoja.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Kaznenog zakona, po kojima se posjedovanje droge za vlastite potrebe više neće smatrati kaznenim djelom, već prekršajem. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvodno je naglasio da je riječ o izmjenama zakona koji još nije stupio na snagu, budući da lani izmjenjeni Kazneni zakon na snagu stupa tek 1. siječnja 2013. Objasnio je da se od mogućnosti kaznenog gonjenja za posjedovanje droge za vlastitu uporabu odustalo jer za ta djela u praksi gotovo nikad nije provođen kazneni postupak. Posebno su pooštrene kazne za dilanje droge oko škola, za što će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora. Novi zakon nije propisao količinu droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu, a Miljenić je objasnio da bi propisivanje količina u praksi mogle dilerima pomoći da izigraju zakon.

ZAGREB - Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za prolongat zaduženja kod Raiffeisenbank Austria i Splitske banke, a Glavnoj skupštini Ine predložila je tri nova predstavnika hrvatske države u Nadzornom odboru Ine - Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika. Vlada je na zatvorenom dijelu 59. sjednice donijela Odluku o davanju suglasnosti Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za prolongat zaduženja kod Raiffeisenbank Austria d.d. Radi se o davanju suglasnosti HEP-u za prolongat revolving limita u iznosu do 40 milijuna eura za financiranje pozicija iz Gospodarskog plana HEP-a za 2012. godinu – osiguranje likvidnosti. Također, donesena je i Odluka o davanju suglasnosti Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za prolongat i povećanje iznosa zaduženja kod SG – Splitske banke d.d. Daje se suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za prolongat i povećanje iznosa okvirnog kredita u iznosu do 16 milijuna eura kod SG-Splitske banke d.d., za obrtno poslovanje, navodi se u priopćenju Vlade.

ZAGREB - Bivši zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepan Klarić danas je nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora zbog zlostavljanja pripadnika neprijateljske JNA, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska. Sudac zagrebačkog Županijskog suda Marijan Garac je za ratni zločin, odnosno mučenje 34 ratna zarobljenika od prosinca 1991. do svibnja 1992. osudio i četvoricu Klariću podređenih vojnika. Dražen Pavlović, Željko Živec i Goran Štrukelj dobili su po godinu dana zatvora, a Viktor Ivančin dvije. Branitelji Klarića i Ivančina, kao i tužitelj najavili su žalbe o kojima će odlučivati Vrhovni sud. Presudom je Klariću, Pavloviću i Ivančinu ukinut pritvor u kojem su bili od 22. studenoga 2010. do danas, a vrijeme provedeno u pritvoru će im se, kao i ostaloj dvojici koji su na slobodu pušteni ranije, uračunati u konačnu kaznu. Postane li presuda pravomoćna jedino bi Klarić morao na odsluženje kazne, no u tom bi slučaju vrlo brzo mogao tražiti i prijevremeno puštanje na slobodu, dok bi pritvori ostalih optuženika "pokrili" njihove kazne.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poslijepodne će posjetiti Slavonski Brod, a novinarima je objasnio da želi građane izravno izvijestiti o tome što poduzima kako bi riješio problem smrada iz rafinerije u Bosanskom brodu, optužujući slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Dusparu da "grubo manipulira" njegovim izjavama. "Poduzeli smo vrlo konkretne korake, a posljednjih dana sve što sam izjavio izvrće se i pogrešno interpretira, a pogotovo to čini gradonačelnik Duspara, koji, umjesto da građane ispravno informira, grubo manipulira onim što sam govorio", izjavio je Zmajlović nakon sjednice Vlade. Još jednom je izvijestio da je održan sastanak radne skupine Ministarstva s predstavnicima vlasti u Banjaluci te da je dogovoreno da će se izraditi katastar onečišćivača s obiju strana Save. Ponovio je i da je osiguran novac za novu mjernu postaju, koja bi trebala osigurati materijalne dokaze na temelju kojih će se zahtijevati modernizacija rafinerije, kako bi se smanjila emisija sumporovodika i drugih, opasnijih plinova.

ZAGREB - Prorektorica za istraživanje i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu Melita Kovačević uputila je s današnje konferencije za novinare u sveučilišnom Rektoratu apel Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Vladi za konstruktivan dijalog zbog dramatičnoga stanja istraživanja i znanosti na tome sveučilištu jer će, ustvrdila je, ako takvo stanje potraje, u konačnici budući studenti snositi teške posljedice. Stanje istraživanja i znanosti na zagrebačkome Sveučilištu bila je jedna od tema jučerašnje sjednice Senata o kojoj su novinari danas obavješteni, a kako je najavila prorektorica Kovačević, zbog ozbiljnosti stanja o tom problemu će se sveučilište još oglašavati. Prorektorica je ukazala i na nedostatak zanimanja medija za ta pitanja te upozorila da nikada do sada nije bio takav odnos prema znanosti i istraživanjima na sveučilištu što bi moglo dovesti do toga da će u skoroj budućnosti, ako se situacija brzo ne promijeni nabolje, sveučilište služiti kao institucija za obrazovanje bakalaureata, ali više ne kvalitetnoga master studija, a o vrsnim doktorskim studijima neće se moći ni govoriti.

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš izrazio je na današnjoj konferenciji za novinare odlučnost toga sveučilišta da zadrži visoke kriterije za upis te ih i postroži, a kada je riječ o pojavama korupcije sveučilište je odlučno da se cijela akademska zajednica bori odvažnije. Senat zagrebačkoga Sveučilišta je na svojoj jučerašnjoj sjednici raspravljao i o dvije spomenute teme, te jednoglasno usvojio i izvješće o anketi za zaposlenike i studente toga sveučilišta o nedopuštenim oblicima ponašanja, provedenoj u okviru projekta IPA 2008 "Unaprjeđenje pravnog okvira za suzbijanje pojava diskriminacije i korupcije s ciljem jačanja akademskog integriteta". Kad je riječ o upisnim kriterijima, rektor je rekao kako Senat nije prihvatio prijedloge nekih sastavnica da se, primjerice, umjesto "A" razine matematike traži "B" razina, nego se zauzeo da se upisni kriteriji i postrože te će sastavnice moći samo 'podizati ljestvicu'.

ZAGREB - Anonimna dojava o bombi u tvrtki RIZ Odašiljači bila je lažna, utvrdila je policija koja je pretražila zgradu tvornice u Božidarevićevoj ulici. Telefonsku dojavu o postavljenoj bombi zaprimila je oko 9 sati radnica na centrali tvornice, nakon čega je pozvana policija, a zaposlenici su evakuirani. Protueksplozijskim pregledom nije pronađena nikakva eksplozivna naprava. Iz redova sindikata nekim medijima su poručili da je na snazi psihološki rat kojemu je nakon izbora novih članova uprave, te povratka svih radnika u pogone, jedini cilj - destabilizacija tvornice.

ZAGREB - Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) danas je, dvije godine od donošenja Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva, predstavio ostvarene ciljeve, od provedbe audiovizualnog zakonodavstva kao temelja do povećanja broja kinogledatelja hrvatskog i europskog filma. Među ciljevima definiranima za razdoblje od 2010. do 2014., osigurani su zakoniti financijski priljevi HAVC-u, pokrenut je proces digitalizacije hrvatskih kinodvorana, uveden je sustav olakšica za filmsku proizvodnju, a nekomercijalni film zastupljeniji je u televizijskim programima. Od pet ciljeva ispunili smo njih četiri, a pod upitnikom je ostala ambiciozna ideja reforme Hrvatske kinoteke, za što će nam, s obzirom da Hrvatski državni arhiv ima svoj odnos s vremenom, očito trebati još koja godina, rekao je Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a. Sanjali smo da hrvatsku audiovizualnu djelatnost napravimo besplatnom za porezne obveznike i stvorimo financijski samoodrživu kulturnu djelatnost, a vidimo da smo tome jako blizu, dodao je.

ZAGREB - Ženska udruga B.a.b.e tragičnom je danas nazvala nepravomoćnu presudu protiv bivše glasnogovornice zagrebačke policije Aleksandre Ljube, ocjenivši strašnom činjenicu da je "u državi u kojoj je pokradeno sve što se moglo pokrasti" Ljuba uvjetno osuđena na osam mjeseci zatvora jer je državni proračun oštetila za nešto više od 6000 kuna, i to želeći pomoći svojoj zlostavljanoj prijateljici i njezinoj djeci. "Da nije tragična, ova bi presuda izazivala salve smijeha", komentirale su B.a.b.e jučerašnju presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Ljuba nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora jer je 2008. na ljetovanje u policijsko odmaralište u Dramlju, na trošak MUP-a, povela prijateljicu i njezino dvoje djece. Naglašavaju kako je osuđena svakako trebala vratiti te novce, ali da istodobno ne zaslužuje takvu kaznu.

VUKOVAR - U povodu Svih svetih i Dušnoga dana na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara. Podno spomen-obilježja na groblju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu počast su odala i izaslanstva ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja te vukovarsko-srijemskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Izaslanstvo grada Vukovara vijenac je položilo i svijeću zapalilo i podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari iz koje je ekshumirano 200 žrtava agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na Vukovar 1991. godine.

ZAGREB - U povodu Svih svetih, gradonačelnik Milan Bandić položio je danas cvijeće i zapalio svijeće na grobovima znamenitih hrvatskih pjesnika - Tina Ujevića, Dobriše Cesarića, Dragutina Domjanića, Antuna Gustava Matoša i Petra Preradovića - te Friedricha Miroslava Singera, učitelja mačevanja i tjelovježbe, prvog Zagrepčana pokopanog na Mirogoju. Gradonačelnik Bandić je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Gradskog ureda za poljoprivredu, u suradnji s udrugom "Ljubičica", da cvijećem okite grobove hrvatskih pjesnika. "Sretan sam i ponosan što sam danas ovdje... jer malo zemalja može se pohvaliti s Matošem, Domjanićem, Ujevićem ili Cesarićem", rekao je gradonačelnik Bandić dodajući kako skromnost i jednostavnost Ujevićeva groba svjedoči i o njegovom načinu životu koji je bio isti takav, boemski.

VARAŽDIN - Kaznena prijava zbog ugrožavanja okoliša bit će podnesena protiv 32-godišnjaka za kojeg se sumnja da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Čakovcu u pogonu u Lepoglavi, bez pribavljenih dozvola, naložio i dopustio skladištenje, odlaganje i odbacivanje opasnog otpada, čime je ugrožena kakvoća zraka, tla i vode, priopćila je danas varaždinska Policijska uprava. Tim kaznenim djelom pogoršani su životni uvjeti ljudi i životinja te je ugrožen opstanak biljnog svijeta na području na kojem je odložen opasni otpad pa će protiv njega biti podnesena kaznena prijava, navodi policija. Neslužbeno se doznaje da je riječ o čakovečkoj tvrtki TMT-u u čijem je pogonu u Lepoglavi inspekcija zaštite okoliša u suradnji s varaždinskom Policijskom upravom prošle godine u tvorničkom krugu otkrila 37 zakopanih metalnih bačava od 200 litara s nepoznatim sadržajem, koji je poslan na analizu te je utvrđeno da je riječ o opasnom otpadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙