FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

MADRID - Španjolska recesija protegnula se i na treće tromjesečje, dok se inflacija u listopadu zadržala na visokoj razini. Španjolski bruto domaći proizvod spustio se u trećem tromjesečju 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, bilježeći pad peto tromjesečje zaredom, kako pokazuju preliminarni podaci španjolskog Nacionalnog zavoda za statistiku (INE). Podaci su neznatno bolji no što se prognoziralo, iako bi svaka sugestija o oporavku bila 'fatamorgana', upozorava Estefania Ponte iz madridskog Cortal Consorsa. "To ne znači da se gospodarstvo pokrenulo, već samo da su obitelji ranije obavile planirane kupnje kako bi pretekle podizanje stope PDV-a", dodaje Ponte. Na godišnjoj razini gospodarstvo se smanjilo 1,6 posto. Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom cijena koji je u upotrebi u Europskoj uniji iznosila je u Španjolskoj u listopadu 3,5 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na rujan.

NUERNBERG - Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj uvećan je u listopadu na mjesečnoj i godišnjoj razini, najnoviji su podaci njemačke Savezne agencije za rad. Tako je desezonirani broj nezaposlenih u listopadu na mjesečnoj razini porastao za 20.000, na gotovo 2,94 milijuna. U usporedbi s istim razdobljem godine ranije bio je veći za 16 tisuća, objavila je Savezna agencija za rad (BAA). Pripadajuća stopa nezaposlenosti u listopadu je tako iznosila 6,9 posto. To znači da je ostala nepromijenjena na mjesečnoj razini budući da je za rujan naviše revidiran preliminarni podatak, za 0,1 postotni bod. U kolovozu je iznosila 6,8 posto, nedaleko najnižih razina u posljednja dva desetljeća. Prema podacima koji ne uzimaju u obzir sezonske čimbenike, broj nezaposlenih smanjen je u listopadu za 35 tisuća na mjesečnoj razini, na 2,75 milijuna, dok je na godišnjoj razini porastao za 16 tisuća. Pripadajuća stopa nezaposlenosti zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, na 6,5 posto.

BERLIN - Francuski ministar financija Pierre Moscovici pozvao je u utorak eurozonu da napravi prvi korak u smjeru izdavanja zajedničkih kratkoročnih dužničkih papira, uvaživši nesklonost Njemačke izdanju dugoročnih obveznica. "Ne govorimo više o zajedničkim obveznicama eurozone. Znam da je za neke u Njemačkoj, uključujući sadašnju vladu, ta opcija neprihvatljiva", kazao je francuski ministar na konferenciji za novinstvo koju je u Berlinu održao s njemačkim kolegom Wolfgangom Schaeubleom. "Želim reći da se zajedničkim snagama moramo pozabaviti problemom duga i da to mora učiniti svih 17 članica eurozone, kako bismo objedinili određene instrumente za kratkoročno financiranje država i napravili prvi korak prema izdavanju zajedničkih dužničkih papira", pojasnio je Moscovici. Njemačka kancelarka Angela Merkel kategorički odbija izdavanje zajedničke obveznice eurozone tijekom svog mandata, tvrdeći da bi se time poništio poticaj zemljama-članicama da srede stanje u svojim financijama. Njemački i francuski ministar financija ujedno su poduprli zamisao o uspostavi zasebnog proračuna za članice eurozone, paralelno proračunu za 27-članu Europsku uniju.

BRUXELLES - Suočena s perspektivom još većih začepljenja prometa u svojim najvećim zračnim lukama, Europska unija je predložila da se zračnim kompanijama dopusti prodaja dodijeljenih "slotova", dozvola za predviđeno slijetanje i polijetanje određenog dana u određenoj zračnoj luci. Europski ministri prometa kazali su da bi predložene promjene mogle zajamčiti da dozvole dobiju "oni prijevoznici koji iz njih mogu izvući najveću ekonomsku korist". Po prijedlogu, kompanije bi imale dopuštenje za "prodaju i kupnju dozvole", a nadzor bi vršio upravitelj mreže Jedinstvenog europskog neba kako bi se učinak bilo kakve promjene uzeo u obzir za čitav sustav, kaže se u priopćenju.

PARIZ - Europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier priznao je za francuski radio da je Europa bila "naivna" pri sklapanju trgovinskih sporazuma, između ostalih onog s Kinom. Europski povjerenik ipak je odbacio protekcionizam kao rješenje. "Ako smo iza naših nacionalnih granica, svako od nas i svi zajedno smo izgubljeni", kazao je. "Ne radi se o tome da zatvorimo tržišta ili da se povučemo. Milijuni radnih mjesta u Francuskoj ovise o izvozu. Radi se o tome da trebamo ishoditi da i drugi recipročno otvore svoja tržišta", naglasio je Barnier.

BUKUREŠT - Rumunjska će možda morati vratiti gotovo 400 milijuna eura europske pomoći za razvoj ove godine, više od petine novca koji je dobila do sada, kazali su rumunjski dužnosnici, nakon što je EU zaustavio isplatu novca Rumunjskoj zbog nepravilnosti. Suspenzija je privremena i Rumunjska mora ispraviti nepravilnosti u roku dva mjeseca želi li izbjeći trajnu blokadu. Većina nepravilnosti je u sektoru prometa. Glavni korisnik pomoći, koji će je morati vratiti, državna je kompanija za željeznice i autoceste CNADR. Orban je za situaciju okrivio "nesposobnost" rumunjske administracije, priznajući ipak da postoje slučajevi prijevare i sukoba interesa u dodjeli novca EU-a. Rumunjska je do sada iskoristila samo 9,7 posto od 20 milijardi eura EU novca koji joj je dostupan od 2007. do 2013.

LJUBLJANA - Cijene osnovnih životnih potrepština u Sloveniji su u listopadu povećane za 0,1 posto u odnosu na rujan, a stopa inflacije na godišnjoj razini iznosi 2,7 posto, objavio je slovenski statistički zavod. Istodobno, statistički zavod objavio je i najnovije podatke o padu prihoda zabilježenom u trgovini na malo. Rujanski pad prodaje na malo iznosi 2,7 posto u odnosu na mjesec prije, a za 4,5 posto je manji od prihoda u maloprodaji ostvarenog u rujnu prošle godine. Kako navode slovenski statističari, riječ je o najmanjem mjesečnom prometu u maloprodaji u zadnjih nekoliko godina. Najveći pad prodaje, za 5,7 posto, zabilježen je u kategoriji živežnih namirnica, pića i duhanskih proizvoda.

PRETORIA - Prosječan prihod crnačkog kućanstva porastao je za 169 posto u deset godina u Južnoafričkoj Republici, ali bijelci i dalje zarađuju u prosjeku šest puta više od crnih sunarodnjaka, prema podacima iz 2011. godine objavljenima u utorak. Osamnaest godina nakon ukidanja apartheida, statistike potvrđuju brzi uspon srednjeg crnog sloja, ali ukazuju na to da više od dva milijuna osoba, gotovo isključivo crnaca, živi i dalje u potleušicama na rubu velikih gradova. Godine 2011. Južnoafrička Republika imala je 51,8 milijuna stanovnika, sedam milijuna više nego 2001. Gotovo 80 posto popisano je kao "crno" stanovništvo, a manje od 10 posto kao "bijelci". Globalno je prosječan prihod kućanstava više nego udvostručen u deset godina, i iznosi 103.204 randa godišnje (9200 eura). No, usprkos spektakularnom porastu u jednom desetljeću (+169 posto), prosječan prihod crnih kućanstava iznosi 60.613 randa (5400 eura), nasuprot 365.134 randa (32.558 eura) za kućanstva bijelaca.

ZUERICH - Švicarski bankarski div UBS objavio je da će ukinuti gotovo 10.000 radnih mjesta diljem svijeta u sklopu restrukturiranja posrnulog odjela za investicijsko bankarstvo, napominjući da je zbog reorganizacije poslovanja zabilježio veliki gubitak u trećem tromjesečju. Banka je tako u promatranom razdoblju zabilježila neto gubitak od 2,2 milijarde švicarskih franaka. U istom lanjskom tromjesečju ubilježila je neto dobit od milijardu franaka. Iz švicarske su banke istaknuli da je smanjenje ukupnog broja zaposlenih na oko 54.000 do 2015. nužni je dio restrukturiranja odjela za investicijsko bankarstvo, koje uključuje i faktičko povlačenje iz poslovanja s dužničkim papirima s fiksnim prinosima. Za vrijeme krize hipotekarnih kredita 2008. banka je zbog tog odjela bilježila ogromne gubitke. UBS je krajem rujna imao gotovo 64.000 zaposlenih a planiranim restrukturiranjem trebao bi u naredne tri godine uštedjeti 5,4 milijarde švicarskih franaka (4,5 milijardi eura).

BERLIN - Njemački osiguravateljski gigant Allianz povisio je prognozu godišnje dobiti zahvaljujući neočekivano dobrim rezultatima u trećem tromjesečju. "Allianz Group ostvario je u trećem tromjesečju operativnu dobit od 2,5 milijardi eura zahvaljujući neočekivano dobrim rezultatima u svim segmentima poslovanja a posebno u upravljanju imovinom", priopćio je Allianz. Neto dobit je u trećem tromjsečju porasla na 1,4 milijarde eura, navode u njemačkom osiguravatelju. "Zahvaljujući snažnom poslovnom rezultatu Allianz očekuje da će operativna dobit u cijeloj 2012. premašiti 9,0 milijardi eura, pod pretpostavkom normalanog razvoja poslovanja u preostalom dijelu godine", tumači se u priopćenju. U 2011. Allianzova neto dobit iznosila je 2,8 milijardi eura a operativna dobit 7,9 milijardi eura.

LJUBLJANA - Francuska kompanija Lactalis, koja je i većinski vlasnik hrvatskog Dukata, kupila je 50,3 posto dionica Ljubljanskih mljekara (Ljubljanske mlekarne), vodećeg slovenskog proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina, objavili su slovenski mediji. Posao koji je prošlog tjedna Lactalis zaključio s više slovenskih fondova i banaka uz pomoć burzovno-posredničke tvrtke Ilirika treba još potvrditi slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Nakon toga Lactalis će morati objaviti ponudu za otkup preostalih dionica, uglavnom u vlasništvu proizvođača mlijeka i njihovih zadruga. Francuska multinacionalna kompanija najveći je proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu i nakon Danonea druga najveća prehrambena kompanija u Francuskoj, s ukupno 38.000 zaposlenih. Slovenskom akvizicijom Lactalis jača svoju poziciju u regiji jugoistočne Europe, navode slovenski mediji. Ljubljanske mljekare imaju 550 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200 milijuna litara mlijeka. Cijena po kojoj je Lactalis platio dionice, koje ne kotiraju na burzi, nije poznata.

FRANKFURT - Njemački maloprodajni lanac Metro izvijestio je u utorak da mu se dobit u trećem tromjesečju smanjila 35 posto zbog smanjenja potrošnje koje je prouzročila dužnička kriza u eurozoni. Grupa je izvijestila da je u promatranom razdoblju ostvarila dobit prije kamata i poreza (EBIT) i jednokratnih stavki iznosila 398 milijuna eura. Prihodi su iznosili 15,9 milijardi eura, što znači da su ostali gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto razdoblje lani. Prema Reutersovom istraživanju, prihodi su u skladu s očekivanjima analitičara dok je prilagođeni EBIT nešto manji. Neto dobit iznosila je 77 milijuna eura, u odnosu na 190 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine. "Zarada Metra odražava u prvom redu utjecaj ukupnog gospodarskog stanja u južnoj Europi i dijelovima istočne Europe", ističe se u priopćenju. Grupa je početkom listopada snizila prognozu godišnjeg EBIT-a na oko dvije milijarde eura, navodeći kao razlog utjecaj europske dužničke krize na prodaju u južnoj i istočnoj Europi.

LONDON - Cijene nafte u utorak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima jer ulagači čekaju vijesti o oštećenjima koje je prouzročio uragan Sandy pri udaru na istočnu obalu SAD-a gdje su zatvorene rafinerije a potražnja je smanjena. Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena i iznosila je 109,27 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio jedan posto i njime se trgovalo po cijeni od 85,53 dolara. Američke rafinerije i naftovodne kompanije danas će početi s procjenama štete od uragana, nadajući se da će moći brzo nastaviti s normalnim poslovanjem. Čak i ako se utvrdi da rafinerije niju pretrpjele značajnija oštećenja, eventualna šteta na ogromnoj mreži naftnih terminala, cjevovoda i cisterni na tom području mogla bi zakomplicirati logistiku opskrbe. Cijene nafte pritisnule su prognoze slabije potražnje uslijed udara uragana, jednog od najvećih u povijesti SAD-a, koji je doveo do zastoja u zračnom, brodskom, kopnenom i željezničkom prometu, a više od 2,8 milijuna domova i poslovnih subjekata ostalo je bez struje.

TOKYO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, jer ulagačima nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, gdje se jučer nije radilo zbog prijetnji uragana Sandy. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale oko 0,7 posto. Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji cijene dionica ojačali su, pak, između 0,2 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,1 posto, nakon što je jučer skliznuo na najnižu razinu u dva tjedna. Na tržištima kapitala ulagačima, pak, nedostaje usmjerenje s najveće svjetske burze, na Wall Streetu se ni u utorak ne radi. Blagi rast cijena azijskih dionica ponajviše se zahvaljuje korekciji nakon pada proteklih dana. U fokusu ulagača bila je jutros sjednica čelnika Bank of Japan koji su odlučili povećati program otkupa vrijednosnih papira za 11.000 milijardi jena, ili 138 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙