FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

HONOLULU - Tsunami izazvan potresom magnitude 7,7 po Richteru uz obalu Kanade stigao je u subotu navečer po mjesnom vremenu do Havaja, a vlasti su prethodno pozvale 100 tisuća stanovnika da odu na viša područja. Prvi val koji je stigao do Havaja visok je oko metra i nešto je manji nego što se očekivalo. Neki su znanstvenici predviđali da bi prvi val mogao dosezati dva metra. No, očekuje se dolazak drugih. Upozorenje na tsunami izdano je relativno kasno, zbog prve zbunjenosti među znanstvenicima oko podmorskog epicentra potresa, i izazvalo je masovne prometne gužve i zastoje jer su stanovnici vozilima krenuli u masovan egzodus iz niskih obalnih područja prema višim. Gradonačelnik Honolulua Peter Carlisle objavio je da je svo osoblje policije i službi za izvanredne situacije povučeno iz zona u kojima se očekuje poplava i da su svi koji su prekršili naredbu o evakuaciji sada prepušteni sami sebi. Osobama koje su zaglavile u prometnim gužvama preporučeno je da napuste vozila i pješice se upute prema višim područjima.

BERLIN - Međunarodni vjerovnici Grčke zatražit će da ta zemlja provede još 150 novih reforma u gospodarstvu koje je na rubu propasti, piše u nedjelju njemački tjednik Der Spiegel. Pozivajući se na privremenu verziju stručnog izvješća trojke vjerovnika (Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka), Spiegel dodaje da će Atena dobiti još dvije godine za dovršenje reforma koje su joj nametnute, ali će to kašnjenje stajati od 30 do 38 milijarda eura. Grčka je provela 60 posto zatraženih reforma, po izvješću koje navodi tjednik. O dvadesetak posto vlada još pregovara, a za ostale tek treba izraditi plan. U izvješću se usto sugerira da vjerovnici Grčke, pa i druge europske zemlje, pristaju na otpis dijela svojih potraživanja, što bi značilo da spašavanje Grčke financiraju porezni obveznici tih zemalja. ECB ne može pak otpisati Grčkoj svoja potraživanja jer bi to značilo da on financira tu zemlju, što je zabranjeno europskim ugovorima, ali je izrazio spremnost da se odrekne svake zarade na njima. U izvješću se spominju i druge mjere, primjerice automatsko povećanje poreza ako se reforme ne provedu na vrijeme.

ZAGREB/LONDON - Britanska je policija u nedjelju priopćila da je uhitila muškarca pod sumnjom za seksualna zlostavljanja u sklopu istrage seksualnom zlostavljanju djece slavnog voditelja BBC-ja Jimmyja Savilea. Policija nije objavila ime muškarca, prvog uhićenika otkako je počela istraga o slučaju Savile prije tjedan dana, ali su BBC i ostali britanski mediji javili da se radi o popularnoj glazbenoj zvijezdi iz sedamdesetih Garyju Glitteru (68). Glitter, bivša glam rock zvijezda, registrirani je seksualni prijestupnik. Osuđen je i odslužio je manje zatvorske kazne zbog pedofilije u Britaniji i Vijetnamu. Jimmy Savile umro je prošle godine u dobi od 84 godine. Nedavo otkriće da je Savile, koji je bio jedan od glavnih BBC-jevih voditelja, desetljećima seksualno zlostavljao mlade djevojke uzdrmali su britansku javnu televiziju i društvo. U četvrtak je policija koja provodi opsežnu istragu objavila da ga je do sada prijavilo oko 300 žrtava. Policijski načelnik Peter Spindler na konferenciji za novinare je tada rekao da policija slijedi oko 400 linija istrage povezanih sa žrtvama, ali da još nema dokaza o organiziranom pedofilskom krugu.

SARAJEVO - Hrvatska vlada neće provoditi reviziju invalidskih mirovina dodijeljenih pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jer one nisu sporne, ali sporne su osobne i obiteljske invalidnine, izjavio je hrvatski ministar branitelja Fred Matić u intervjuu za nedjeljno izdanje sarajevskog "Oslobođenja". Ministar Matić je istaknuo kako će u rješavanju problema nastalog velikim priljevom zahtjeva bivših pripadnika HVO-a za isplatu odštete zbog neisplaćenih invalidnina hrvatske vlasti donositi rješenja utemeljena na važećim zakonima, a to uključuje i zahtjeve za povrat prouzakonito isplaćenih sredstava. Podsjetio je kako su na temelju ugovora o suradnji na području prava stradalnika rata kojega su Hrvatska i BiH potpisale 2006. godine regulirana mirovinska prava i zdravstvena zaštita stradalnika HVO-a i članova njihovih obitelji. "Konkretnije, stradali pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji u Hrvatskoj imaju pravo na invalidsku odnosno obiteljsku mirovinu i zdravstvenu zaštitu dok ostala prava poput stambenog zbrinjavanja, osobnu ili obiteljsku invalidnisnu ostvaruju u BiH", pojasnio je Matić.

PALERMO - Oko 4,5 milijuna birača na Siciliji pozvano je u nedjelju da glasuje kako bi izabrali predsjednika pokrajine i 90 zastupnika u mjesnom parlamentu, što će biti provjera odnosa snaga između desnice i ljevice prije talijanskih parlamentarnih izbora u proljeće. Izbori će imati samo jedan krug i završit će se u 22.00 sata po srednjoeuropskome vremenu. Rezultati će biti poznati u ponedjeljak. Zadnje ankete provedene početkom listopada daju podjednake izglede Nellu Musumeciju, bivšem neofašistu i kandidatu Naroda slobode (PDL, desnica), stranke Silvija Berlusconija i Rosariju Crocetti, kandidatu Demokratske stranke (PD), glavne formacije talijanske ljevice. Očekuje se da će odaziv biti nizak, između 44 i 48 posto birača, što ishod izbora čini veoma nesigurnim. Od ukupno šest kandidata koji se natječu, Musumeci po anketama osvaja 32 do 33 posto glasova, a njegov protukandidat s ljevice 30 do 30,5 posto. Svi ostali kandidati su daleko iza ove dvojice. Glasovanje protječe u novim političkim prilikama, pošto je Berlusconi najavio da se više neće kandidirati za premijersku dužnost, ali i da osjeća "obvezu" ostati u politici kako bi "zaštitio Talijane od pravosudnih nepravda". Sicilija, koja je već desetljećima utvrda desnice, na rubu je stečaja zbog, među ostalim, prevelike i skupe uprave. Stopa nezaposlenosti - više od 20 posto - ondje je dvostruko viša od nacionalnog prosjeka.

MOSKVA - Ruski teretni brod s jedanaest članova posade nestao je u nedjelju u nemirnom Ohotskom moru, a akciju spašavanja otežava oluja, javljaju ruske novinske agencije, a prenosi Reuters. Brod Amurskoje prevozio je rudaču iz rudnika u Ohotsku kada su spasilačke službe primile poziv za pomoć oko 5.15 sati po srednjoeuropskom vremenu, javila je RIA. Olujno more, kiša i snijeg u tom području kod Šantarskih otoka na sjeveru Ohotskog mora otežavaju napore spasilačkih ekipa, prenosi RIA izjavu čelnika spasilačke službe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙