FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da će se curenju informacija iz tijela kaznenog progona prema kriminalnom miljeu stati na kraj. "Prva zadaća je zatvoriti curenje informacija iz tijela kaznenog progona prema kriminalnom miljeu i to će se sada sigurno učiniti. Curenju informacija prema kriminalnom miljeu će se definitivno stati na kraj", kazao je Josipović novinarima nakon susreta s građanima u Uredu predsjednika upitan kako komentira informacije da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u stanu ljudi iz kriminalističkog miljea pronašao 50 kilograma tajnih policijskih dosjea. Upitan kako komentira jučerašnju kritiku guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića na račun vladine ekonomske politike, predsjednik Republike rekao je da je Hrvatska u krizi i da se treba aktivnije raditi na promjenama, ali je napomenuo i kako se radi na velikim investicijama te ima naznaka otvaranja nove perspektive. "Moramo biti svjesni da izlazak iz krize nije stvar jednog poteza ili mjeseca. To je dugotrajan proces u kojem vlada ima glavnu ulogu", kazao je. Na upit je li istina to što pišu mediji, da je njegov neformalni politički utjecaj bio važan kod izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, Josipović je odgovorio: "Vrlo često nažalost u medijima čitamo nešto što bi se moglo nazvati science-fiction literaturom. To su besmislice". Smatra da je Radman vrlo dobar kandidat za tu funkciju i da će odlično obavljati svoj posao.

OSIJEK - Ministrica vanjskih i europskih poslova, te predsjednica Libseena organizacije koja okuplja predsjednike liberalnih stranaka jugoistočne Europe, Vesna Pusić izjavila je kako je Hrvatska spremna za ulazak u EU. U pauzi rada Libseen konferencije koja se danas održava u Osijeku, a na kojoj sudjeluje 30-tak predsjednika liberalnih stranaka jugoistočne Europe, Pusić je na konferenciji za novinare, između ostalog kazala kako je do sada ugovor o ulasku Hrvatske u EU ratificiralo 17 država. Do kraja godine bit će 21 ratifikacija, a do trećeg mjeseca 2013. godine obavit će se posljednjih šest ratifikacija, kazala je Pusić. Naglasila je kako je pred Hrvatsku u odnosu na ostale članice EU postavljeno najviše zahtjeva, ali koji su uspješno riješeni, te da je ostalo deset točaka "za razjašnjenje". Odgovarajući na novinarski upit kako komentira izjavu guvernera HNB da je ekonomska situacija u Hrvatskoj krajnje ozbiljna, Pusić je rekla da o tako ozbiljnom upozorenju odgovor moraju dati stručnjaci.

ZAGREB - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je danas na "diskriminatorne odredbe Prijedloga zakona o registru birača prema osobama s invaliditetom s duševnim i intelektualnim teškoćama", koji je izradilo Ministarstvo uprave, zbog čega bi, naglasila je, 17 tisuća osoba s invaliditetom i dalje moglo biti lišeno temeljnog građanskog i ustavom zajamčenog biračkog prava. "Ministarstvo uprave je u svom prijedlogu Zakona uvažilo činjenicu da je Hrvatska ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Prijedlog Ministarstva uprave je da za tu skupinu punoljetnih hrvatskih državljana sud utvrđuje biračku sposobnost na temelju individualne procjene. Upozoravamo da je ta odredba gotovo neprovediva budući da takav postupak ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu, a njegovi troškovi nisu ni procijenjeni. Individualna procjena kakvu predviđa Prijedlog Zakona o registru birača ujedno je i diskriminatorna jer se ne bi individualno procjenjivala 'biračka sposobnost' svih birača nego samo osoba s invaliditetom što bi predstavljalo njihovu diskriminaciju na osnovi invaliditeta", ističe se u današnjem priopćenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak.

RIJEKA - Riječki vatrogasci u posljednja 24 sata imali su oko 30 intervencija radi obilne kiše koja je sinoć padala na tom području, a najviše radi poplavljenih prostora u središtu grada, posebice na tržnici. Iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke naveli su da su poplavljeni uglavnom podrumi, jedan stan, balkon, a jedan je osobni automobil ostao u vodi ispod podvožnjaka. Ističu da je u odnosu na intervencije nakon obilne kiše, koja je pala na riječkom području prije oko mjesec dana, bilo je puno manje intervencija vatrogasaca. U Rijeci je sinoć padala jaka kiša, a po podacima riječkog Pomorskog meteorološkog ureda jutros u 8 sati u Rijeci je palo 159 litara kiše po četvornom metru u posljednja 24 sata.

ZAGREB - Najveća svjetska izložba mačaka, World Cat Show 2012., otvorena je danas u Areni Zagreb, u kojoj 500 izlagača predstavlja više od tisuću mačaka 37 pasmina iz 33 zemlje. Riječima "Mačja parada može početi", izložbu je otvorio pokrovitelj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Pozdravio je ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca i one koji su zaslužni za prvi zagrebački svjetski festival mačaka, taj, kako je rekao, "festival ljepote i ljubavi." U ime organizatora, predsjednica Saveza felinoloških društava Hrvatske Vesna Rižnar Rešetić rekla je da je za Savez, koji ove godine slavi 20. obljetnicu osnutka, ova izložba "kruna uspješnog rada na razvoju felinologije u nas". Zahvalila je krovnoj organizaciji FIFe (Federation Internationale Feline) što im je ukazala "povjerenje i čast dodijelivši im organizaciju svjetske izložbe mačaka", a predsjednica FIFe Annette Sjodin čestitala je organizatorima istaknuvši kako je "atmosfera na izložbi fantastična".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙