FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka potrošačka klima na najvišoj razini u više od pet godina

BERLIN, 26. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Njemačka potrošačka klima neočekivano se poboljšala na pragu studenog, dosegnuvši najvišu razinu u više od pet godina, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje grupe GfK.

Pokazatelj očekivanja potrošača za studeni, koji se temelji na anketiranju oko 2.000 Nijemaca, porastao je na 6,3 boda, s naviše revidiranog 6,1 boda u listopadu, zahvaljujući snažno poboljšanim očekivanjima u vezi s plaćama.

Indeks GfK sada je na najvišoj razini od listopada 2007. i premašio je prosječno očekivanje 24 ekonomista u Reutersovoj anketi koji su procjenjivali da će ostati na razini iz prethodnog mjeseca, od 5,9 bodova.

Osjetno su poboljšana očekivanja potrošača u vezi s plaćama, djelimice zahvaljujući snažnom tržištu rada. Tako je indeks očekivanja plaća nakon tromjesečnog razdoblja pada porastao u listopadu na 29,9 bodova. U rujnu je iznosio 23,9 bodova.

"Usprkos zastoju u trendu smanjenja nezaposlenosti, stručnjaci predviđaju da će razina zaposlenosti u narednoj godini ostati stabilna iako gospodarski rast usporava", objavio je u petak GfK.

Ujedno su potvrdili prognozu o 1-postotnom rastu osobne potrošnje u realnom izrazu u ovoj godini, dodajući da će njezina uloga u narednom razdoblju postajati sve važnija. Na osobnu potrošnju otpada oko 60 posto njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙