FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hajdaš Dončić na svjetskom kongresu ITS u Beču

BEČ, 22. listopada 2012. (Hina) - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je u Beču, gdje sudjelovao je na svjetskom kongresu ITS - Inteligentni prometni sustav (Intelligent Transport System), pozdravio korištenje inovativnih rješenja u prijevozu, ustvrdivši da su ona izazov za Hrvatsku.

"Implementacija prometnih inovativnih rješenja u transportu predstavlja izazov i priliku za Republiku Hrvatsku", naglasio je Hajdaš Dončić u govoru pred sudionicima kongresa ITS koji je okupio više tisuća sudionika, između ostalih 80-ak visokih državnih dužnosnika iz cijeloga svijeta, te predstavnika međunarodnih organizacija. Upravo provedba prometnih inovacija, rješenja u transportu koja ne uključuju samo primjenu nego i zakonodavne prilagodbe bit će jedan od glavnih prioriteta ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, rekao je Hajdaš Dončić.

Jedna od mogućnosti za brže korištenje prometnih tehnologija, osobito u velikim gradovima i koridorima, jest korištenje fondova EU za kreativna rješenja i nove tehnologije u prometu, kazao je ministar. Hrvatska, dodao je, podržava nakanu EU da se američki navigacijski sustav GPS zamijeni europskim Galileom. To će pridonijeti boljem i bržem razvoju i primjeni inteligentnih rješenja za transport, ali ovaj put na europskoj platformi, smatra ministar.

Prema njegovim riječima, Hrvatska u potpunosti podržava uporabu inovativnih tehnologija u prometu s obzirom da ona kao jedan od ključnih čimbenika svoga prometnog razvitka stavlja naglasak na razvoj logističkih sadržaja kroz jadranke luke.

Sudionici kongresa već prvog dana suglasni su da treba više koristiti željeznicu u prijevozu roba, a manje autoceste, upravo zbog smanjenja zagađenja okoliša.

Na rubu skupa, Hajdaš Dončić je imao i niz bilateralnih razgovora s kolegama iz Austrije Doris Bures, Češke Pavelom Dobešom, Njemačke Peterom Ramsauerom, Luxebourga Claudeom Wieslerom, a posebno se razgovaralo o potpori Hrvatskoj u zajedničkom projektu "koridor 10 A", ali i drugih u europskoj prometnoj mreži što podrazumijeva i sufinanciranje iz fondova Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙