FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija upozorava na "okupatorsku djecu"

BEČ, 25. rujna 2012. (Hina/APA) - U Beču će se u četvrtak održati međunarodna konferencija o "okupatorskoj djeci", prvom događaju na kojemu će se otvoreno raspravljati o djeci ruskih i savezničkih vojnika u Austriji i Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata, a austrijska novinska agencija APA tim je povodom upozorila na problem te djece s kojim se javnost do sada nije otvoreno suočavala.

"To je zaboravljeni naraštaj i još uvijek tabu tema", izjavila je za APA-u povjesničarka Barbara Stelzl-Marx s austrijskog instituta za istraživanje posljedica rata.

Ona procjenjuje da je u Austriji rođeno najmanje 20.000 "okupatorske djece", a u Njemačkoj čak 400.000. Riječ je o djeci koja su začeta u odnosu stranih vojnika i Njemica i Austrijanki nakon Drugog svjetskog rata.

"Neposedno prije toga očevi su bilo neprijatelji, a dijelom su se i tada smatrali takvima", rekla je Stelzl-Marx. Podsjetila je da je život "okupatorske djece" bio povezan sa sramom i odbojnošću rodbine i susjeda.

Posebice u sovjetskoj okupacijskoj zoni, odnosi između vojnika i domaćih žena bili su krajnje problematični.

"Staljinova politika nije dopuštala vojnicima ženidbu s Austrijankama, niti dovođenje njih i djece u domovinu. Naprotiv, ako se doznalo za takvu vezu, vojniku je prijetio premještaj", pojasnila je povjesničarka.

Kasnije, za hladnog rata, nije bilo moguće održati kontakt, što znači da su uglavnom mlade majke ostajale u teškim socijalnim prilikama. Djeca su odrastala bez otaca.

U britanskoj, francuskoj i američkoj zoni stanje je bilo bolje. Nakon dozvole saveznika 1945. neke su žene, takozvane "ratne nevjeste", odlučile odseliti sa svojim muževima u SAD. Bilo je i slučajeva britanskih vojnika koji su se oženili i ostali živjeti u Austriji. Najteže u tim zonama bilo je djeci afroameričkih vojnika.

"Na toj se djeci vidjelo da su drugačija. Nisu se mogla sakriti", izjavila je Stelzl-Marx. Ta djeca i djeca sovjetskih vojnika bila su izložena najtežim oblicima diskriminacije.

Nisu sva "okupatorska djeca" začeta u dragovoljnoj vezi.

"Spektar veza kreće se od romantičnih ljubavnih odnosa, preko povremenih veza, uglavnom pod vidom prostitucije u cilju preživljavanja, pa sve do silovanja", pojasnila je austrijska povjesničarka, podsjećajući i na visoku stopu pobačaja 1945. godine.

Konferencijom i sličnim događajima organizatori žele ne samo srušiti "zid šutnje" o toj temi, nego "okupatorskoj djeci" dati priliku da progovore i da si uzajamno daju pomoć u potrazi za korijenima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙