FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

DUBROVNIK/CAVTAT - U Dubrovniku sutra počinje trodnevni program pod nazivom "Dani pobjede - 20. obljetnica oslobođenja hrvatskog juga" kojom će se obilježiti 20 godina od oslobađanja dubrovačkog područja od srbo-crnogorske agresije, a u Domu kulture u Cavtatu sinoć je predstavljena monografija Prva gardijska brigada Hrvatske vojske "'Tigrovi". Uz koautora Jakšu Raguža iz Hrvatskog instituta za povijest, monografiju su predstavili zapovjednici te postrojbe generali Josip Lucić i Tomo Medved te brigadir Eduard Butijer, a okupljenima se obratio i načelnik općine Konavle Luka Korda. Kako je istaknuto u prigodi predstavljanja, priča o 1. gardijskoj brigadi, odnosno o "Tigrovima" priča je o stvaranju oružanih snaga Republike Hrvatske i nastanku moderne hrvatske države. Krajem travnja 1992. godine "Tigrovi" su slomili neprijateljsku ofenzivu na južnom bojištu, a s ostalim postrojbama Hrvatske vojske oslobodili Ston, Čepikuće, Slano, Trsteno, Zaton, Osojnik te deblokiraju Dubrovnik. U noći s 20. na 21. listopada 1992. godine "Tigrovi" izvode pomorski desant na Cavtat i oslobađaju krajnji jug Hrvatske. U raznim operacijama poginulo je 365 pripadnika "Tigrova", 1.711 ih je ranjeno, 201 pripadnik prošao je kroz srbo-crnogorske logore, a njih 11 još se uvijek vode kao nestali. Tijekom operacija na južnom bojištu poginulo je 77 pripadnika brigade, 502 su ranjena, a jedan se vodi kao nestali.

VINKOVCI - U ponedjeljak počinje dogradnja i obnova najstarije škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji - Osnovne škole Nikole Tesle u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci, a projekt vrijedan 26 milijuna kuna provodit će se u nekoliko faza, potvrdio je Hini ravnatelj mirkovačke škole Anto Vidović. "U prvoj fazi radova, vrijednoj milijun kuna, uz sadašnji školski objekt iskopat će se i izgraditi temelji novoga školskog objekta", kaže Vidović te dodaje da izvođač radova, vinkovačka tvrtka "Zuki", sukladno ugovoru taj posao mora dovršiti do kraja ove godine. Radove u prvoj fazi zajednički financiraju grad Vinkovci i Ministarstvo prosvjete. Prema Vidovićevim riječima, cijeli projekt uključuje i izgradnju sportske dvorane kao i obnovu postojećega školskoga objekta koji je, zbog starosti kao i velikog broja učenika, neadekvatan. Daljnja dinamika dogradnje i obnove škole te model financiranje još se utvrđuju.

Objekt Osnovne škole Nikole Tesle i Mirkovcima najstariji je školski objekt u Vukovarsko-srijemskoj županiji izgrađen 1759. godine i već desetljećima ne pruža uvjete za normalno izvođenje nastave. "Novu školu čekamo već dugi niz godina, a posljednjih godina zbog sve većega priljeva djece uvjeti u školi su sve teži", kaže Vidović. Dodaje da su ove školske godine u mirkovačku školi upisana tri razreda prvašića te se ukupan broj polaznika škole popeo na 286.

ZAGREB/CALLELA - Na međunarodnom natjecanju zborova, koje se od 17. do 21. listopada održava u Španjolskoj, po dva zlata osvojili su Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu "Concordia discors" i Gradski zbor "Brodosplit", a "Chorus Carolostadien" iz Karlovca nagrađen je s dva srebra. Festival u Calelli pored Barcelone okuplja više desetaka natjecanja zborova po cijelom svijetu, a među njima i Svjetskih zborskih igara, prije poznatih pod imenom "Olimpijada zborova". Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu "Concordia discors" natjecao se u A1 kategoriji (mješoviti zborovi, nivo težine I) i u kategoriji Folklor te je u obje kategorije osvojio zlato, izvijestio je taj zbor. Gradski zbor "Brodosplit", koji se natjecao u kategoriji A2 - (muški zborovi, nivo težine I) i u kategoriji Sacra, također je osvojio dva zlata. U kategoriji A2 "Brodosplit" je uz zlatnu plaketu dobio i nagradu za najbolji zbor kategorije. "Chorus Carolostadien" iz Karlovca natjecao se u kategorijama Folklor i Popular te je u obje kategorije osvojio srebro. Ta tri nagrađena zbora bili su i hrvatski predstavnici. Festival, u kojem su sudjelovala 82 zbora iz 36 zemalja svijeta, s čak 2600 pjevača, završava večeras revijalnim koncertima.

ZAGREB - Tešku prometnu nesreću kod čvora Kosnica, u kojoj je sinoć poginulo dvoje djelatnika Hrvatskih autocesta a jedan je teško ozlijeđen, izazvao je vozač za sada neutvrđenog kamp vozila i zatim se odvezao u nepoznatom smjeru, izvijestila je danas zagrebačka policija te je pozvala svjedoke-očevidce da se jave na brojeve telefona 6530-870 ili 192. Nesreća se dogodila u 18 sati kada je osobni automobil marke Golf zagrebačkih registracija, kojim je upravljao 26-godišnji Zagrepčanin, zbog neopreznog i iznenadnog skretanja za sada neutvrđenog kamp vozila iz desne u lijevu traku, morao naglo kočiti i nekontrolirano se zanio u desnu stranu. Pri tome je naletio djelatnike Hrvatskih autocesta (HAC) koji su zbog kvara službenog vozila bili na zaustavnoj traci. Dvoje djelatnika je smrtno stradalo, a treći je s teškim ozljedama prevezen u Kliničku bolnicu Dubrava. Na zagrebačkim cestama jučer je poginula još jedna osoba. U Novom Zagrebu, u Ježdovečkoj ulici je vozač teretnog vozila "Iveco stralis", zagrebačkih registracija, zbog neprilagođene brzine naletio na 35-godišnjeg pješaka koji se kretao južnom stranom kolnika. Vozač teretnog vozila je kočio, no usprkos tome, naletio je pješaka koji je umro na mjestu nesreće.

PAZIN - Jedna je osoba poginula, a jedna ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se jutros u 4,45 sati dogodila na cesti Rogovići - Žminj, kod mjesta Lušetić Križ nedaleko od Pazina, izvijestila je istarska policija. Kako se neslužbeno doznaje, 19-godišnjak s područja Pazina je upravljajući osobnim automobilom "honda", najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine, sletio izvan kolnika te udario u nekoliko stabala. Mladić je umro na mjestu nesreće, a suvozač je zbog ozljeda prevezen u pulsku Opću bolnicu.

RIJEKA - Dvije maskirane osobe napale su 64-godišnjaka u njegovoj kući u Rijeci, otrgnule mu lančić s vrata i ubole ga nožem, izvijestila je primorsko-goranska policija. Napad se dogodio sinoć u ulici Pletenci u Rijeci. Dvije osobe maskirane "fantomkama" prijeteći nožem su upale u kuću 64-godišnjeg vlasnika. Otrgnule su mu zlatni lančić i pobjegle. U napadu je uboden nožem a, po do sad dostupnim informacijama, ozljeda nije teža. Za napadačima se traga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙