FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sto godina slavonskobrodskog Radničkog doma

SLAVONSKI BROD, 20. listopada 2012. (Hina) - Otvaranjem izložbe "Radnički dom u Slavonskome Brodu 1912.-2012." u tome je gradu počelo obilježavanje stote obljetnice Radničkoga doma, prvoga koji izgrađen sredstvima i dobrovoljnim radom samih radnika.

Brodsko radništvo dobilo je tako prostore za smještaj sindikalnih organizacija, knjižnicu s čitaonicom, kuhinju za nezaposlene i radnike u štrajku te dvoranu za sastanke i kongrese, podsjetila je autorica izložbe i popratnog kataloga Ivanka Cafuta iz Muzeja brodskoga Posavlja.

Izložba je dokumentarna i informativna i donosi povijest Radničkoga doma i događanja u njegovim prostorima u proteklih sto godina.

Građevina koja je proglašena i spomenikom kulture preživjela je tri rata i pet država i u svakoj je poslužila određenoj svrsi.

U Prvom i Drugom svjetskom ratu tu je bila bolnica, na početku Domovinskog rata služila je Hrvatskoj vojsci, a danas je stjecište kulturnog amaterizma Slavonskoga Broda.

Potpredsjednik SSSH Ivan Tomac iskoristio je prigodu pozvati na radničko jedinstvo.

"Mislim ponajprije na jedinstvo petorice čelnika glavnih sindikalnih središnjica jer sve počinje od pojedinaca. Neki zbog pet minuta medijske slave od drveća ne vide šumu. A oni se moraju jasno postaviti i kazati kako se socijalnim dijalogom ne može smatrati ono što nameće vlada ili bilo koja politička opcija, nego dogovor i razgovor kako bismo preživjeli ova teška vremena", kazao je Tomac.

Upozorio je kako je radnika svakim danom sve manje, a samo 28 posto ih je sindikalno organizirano.

Uz domaće amatere i Folklorni ansambl Broda na početku obilježavanju stote obljetnice Radničkoga doma nastupili su i gosti iz Sarajeva - sljednici Radničkog pjevačkog društva "Proleter" koje je prije točno sto godina pjevalo na otvaranju novoizgrađenog doma.

Program obilježavanja stoljeća postojanja Radničkoga doma u Brodu nastavlja se idućeg tjedna tribinama o problemima radništva te prikazom rada KUD-ova koji djeluju u njegovim prostorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙