FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeno javno uništavanje oružja

ZAGREB/VARAŽDIN, 19. listopada 2012. (Hina) - Regionalni projekt Europske unije (EU) pod nazivom "Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na Zapadnom Balkanu", tijekom kojega je u Hrvatskoj uništeno 28.434 komada oružja, završen je danas javnim uništavanjem posljednjih 1566 komada oružja u Metalskoj industriji Varaždinu (MIV) u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Oružje je uništeno u povodu Dana Ujedinjenih naroda (UN) u sklopu mnogih događaja u povodu 20. obljetnice članstva Republike Hrvatske u UN-u.

UNDP je počeo provoditi regionalni projekt "Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području Zapadnog Balkana" u ožujku 2010. na temelju odluke Europskog vijeća o potpori provođenja aktivnosti na Zapadnom Balkanu i u sklopu strategije EU-a o borbi protiv nezakonitog nagomilavanja oružja i trgovine lakim i malim oružjem i streljivom.

Prvo zajedničko javno uništavanje oružja u sklopu regionalnog projekta bilo je 24. veljače 2011. u Željezari Sisak, a dosad je uništeno 28.434 komada oružja. Danas je javno uništeno preostalih 1566 komada, čime se zatvorio ciklus do 30.000 komada uništenog oružja u sklopu projekta.

Direktor MIV-a Franjo Turek izrazio je zadovoljstvo što ta tvrtka sudjeluje u provođenju projekta i tako pridonosi sigurnosti građana, a na sve dosadašnje aktivnosti podsjetila je Sandra Veber iz Ureda glavnog ravnatelja policije.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton istaknula je da "svaki komad oružja koji se uništi vrijedi kao jedan spašeni život", a zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković iskazao je zadovoljstvo što MUP i UNDP ponovno zajedno organiziraju uništavanje oružja. "Svrha ovoga simboličnog čina uništavanja oružja prvenstveno je skrenuti pozornost javnosti na opasnost koje nezakonito oružje predstavlja za građane. Ne samo za njih, već i za cjelokupnu zajednicu", rekao je.

"Isto tako, to je jasna poruka hrvatskoj i europskoj javnosti da MUP odgovorno i dosljedno ispunjava propisane i prihvaćene nacionalne i europske standarde", dodao je.

Na uništavanju oružja bili su nazočni i zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec, načelnik varaždinske Policijske uprave Darko Jurčec, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predstavnici diplomatskog zbora, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Vjeran Radelić i predstavnici drugih tijela lokalne vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙