FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem preminuo je u 57. godini nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu gdje je otputovao na liječenje 23. kolovoza, priopćio je Hrvatski sabor. Boris Šprem bolovao je od multiplog mijeloma, zloćudne bolesti plazma stanica krvi. Usprkos intenzivnoj terapiji došlo je do daljnje progresije bolesti, a tijekom jučerašnjeg dana do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija. Predsjedništvo Hrvatskoga sabora donijelo je danas Odluku o imenovanju Odbora za sahranu i Odluku o državnom pogrebu za predsjednika Sabora Borisa Šprema. Knjiga žalosti bit će otvorena sutra od 9 sati u Plavom salonu Hrvatskoga sabora. Svečana komemoracija za preminuloga predsjednika Hrvatskoga sabora održat će se u Saboru u srijedu u 17 sati. Posljednji ispraćaj predviđen je za četvrtak u 12 sati na zagrebačkome gradskom groblju Mirogoju. Posmrtni ostaci preminuloga predsjednika Hrvatskoga sabora bit će prethodno izloženi u mrtvačnici gradskoga groblja Mirogoj u četvrtak, od 7,30 do 11,30 sati. U Odbor za sahranu imenovani su predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Odbora Zoran Milanović, te članovi potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Leko, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Vito Turšić, potpredsjednici Sabora i Vlade, predsjednici klubova zastupnika, ministar rada i mirovinskog sustava - voditelj konzilija Mirando Mrsić i tajnik Hrvatskoga sabora Slaven Hojski.

OMIŠ - Komemoracijom "Da se ne zaboravi" danas je u Gatima kod Omiša, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, obilježeno 70 godina od pokolja koji su početkom listopada 1942. počinile združene snage talijanske vojske i četnika nad 96 mještana tog i susjednih poljičkih sela, među kojim je bilo i osmoro djece. Komemoracija je održana nakon mise zadušnice za stradale koju je u župnoj crkvi sv. Ciplijana služio nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, te polaganja vijenaca na spomen grobnicu na mjesnom groblju. Izaslanik predsjednika Republike načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Lovrić je rekao kako su Gata i ostala sela poljičkog kraja prije 70 godina bila izložena "strahovitom teroru, ubojstvima, paležu i pokušaju istrebljenja", te su u nekoliko dana stradale nevine žrtve, uglavnom djeca, žene i starci. "Bile su to žrtve mržnje, koja je bila usmjerena prema onima koji su željeli slobodu i samo htjeli biti svoji na svome", istaknuo je general Lovrić. Mržnja je korištena kao "oružje u okupatorskim rukama koji su htjeli tako slomiti otpor naroda", rekao je. „Nažalost imali smo priliku vidjeti gotovo isti scenarij tijekom Domovinskog rata u kojem su po gotovo istom obrascu stradala brojna hrvatska sela i gradovi te tisuće nevinih civilnih žrtava samo zato što su htjeli demokraciju i slobodu“, kazao je general Lovrić. "Naš odgovor na ponavljanje takvih scenarija je uspostava slobodne države i obrana i oslobađanje okupiranih krajeva", rekao je i istaknuo kako je i članstvo u NATO-u jamstvo da se krvavi događaji iz 1942. te iz Domovinskog rata neće više nikad ponoviti. Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić predvodeći misu zadušnicu u propovijedi je kritizirao postupke sadašnje vlade u vezi s žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća te je pozvao na unutarhrvatsko pomirenje.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prozvao je danas na HTV-u glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da falsificira zapisnike kojima ga tereti u nizu antikorupcijskih postupaka. "Tvrdim da Bajić falsificira zapisnike, a on neka me tuži za klevetu. To je istina o radu i metodama državnog odvjetništva", kazao je Sanader gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva". Ponavljajući da je nedužan u svih sedam slučajeva u kojima je optužen ili osumnjičen, Sanader je ocijenio da su svi postupci protiv njega pokrenuti jer je Bajić dobio politički nalog da ga se makne. "U međuvremenu vlast se promijenila, ali on se ne može vratiti nazad", odgovorio je Sanader. Ponovio je i da glavni državni odvjetnik pritom vrši prisilu na pravosudne dužnosnike, jer sudu predočava samo iskaze koji bivšem premijeru štete, a falsificira one koji mu idu u prilog. Ponovio je i da Bajić protiv njega vodi "križarski pohod", u kojem većina svjedoka tužiteljstva mora lagati zbog slučajeva u kojima su i sami okrivljeni. Ustvrdio je i da je zbog njegova progona Bajić učestalo komunicirao s novinarima i urednicima dnevnih listova u kojima je plasirao razne informacije o bivšem premijeru i njegovoj imovini. "U nedostatku dokaza Bajić pokušava stvoriti dojam da je Sanader kriv te da sud o tome uopće ne treba raspravljati nego samo odrediti visinu kazne", kazao je Sanader. Ocijenio je i da u Hrvatskoj ne postoji borba protiv korupcije nego isključivo borba "protiv Sanadera". Tvrdi da u USKOK-u ili policijskom uredu koji pokriva to područje postoji posebna "soba za rušenje Sanadera" u kojoj "pet ljudi sjedi za kompjuterom, pregledava sve račune i pritišće svjedoke".

ZAGREB - Zagrebačka policija je prije, za vrijeme i nakon sinoćnje nogometne utakmice Dinama i Hajduka na stadionu Maksimir, u službene prostorije dovela 61 navijača, od kojih 40 gostujućih i 21 pripadnika domaće navijačke skupine, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka. Od ukupno 61 privedenog navijača, njih 49 policija je privela zbog alkoholiziranosti, šest zbog narušavanja javnog reda i mira, pet zbog posjedovanja pirotehnike te jednog zbog posjedovanja opojnih droga. Policijski službenici uporabili su sredstva prisile, tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje nad četiri osobe, te su uporabili sredstva prisile prema masi navijača na južnoj tribini zbog ugrožavanja tjelesnog integriteta policijskih službenika, kao i uništavanja imovine, navodi policija.

ZAGREB - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila danas oko jedan sat na Slavonskoj aveniji poginuo je 26-godišnji putnik "nissana", 32-godišnji vozač je teško ozlijeđen, a 21-godišnji putnik lakše i prevezeni su u bolnice, doznaje se danas u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Nesreća se dogodila kod benzinske postaje, kad je 32-godišnji vozač "nissana" zagrebačkih registracijskih oznaka vozio lijevom prometnom trakom južnog kolnika Slavonske avenije u smjeru istoka. Zbog neprilagođene brzine sletio je s kolnika gdje je naletio na stup javne rasvjete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙