FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora: HGI s manjinskim strankama dogovorila zajednički nastup

PODGORICA, 18. listopada 2012. (Hina) - Čelnici manjinskih stranaka Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović, Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović i albanske Force Nazif Cungu dogovorili su u četvrtak zajednički nastup u pregovorima oko formiranja buduće većine u crnogorskom parlamentu s eventualnim koalicijskim partnerima.

Vladajuća koalicija koju čine Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića i Liberalna partija (LP) Andrije Popovića na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojila je 39 zastupničkih mjesta i bez pomoći manjinskih stranaka neće moći sastaviti novu vladu.

Bošnjačka stranka osvojila je tri, a HGI i Forca po jedno zastupničko mjesto. Crnogorski parlament broji 81 zastupnika. Vučinović je, nakon sastanka s potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem i političkim direktorom te stranke Branimirom Gvozdenovićem, kazala da im je predstavila dogovor manjinskih stranaka da zajedno uđu u pregovore o formiranju vlasti.

"Zajednički nastup manjinskih stranaka u pregovorima o formiranju vlasti prihvatljiv je za predstavnike DPS-a", kazala je čelnica HGI dodajući da na današnjem sastanku nije dogovoreno ništa konkretno već će se nakon konzultacija na stranačkim tijelima razgovori nastaviti.

Ona je rekla da zajedničko stajalište sadrži zahtjeve koje gotovo sve manjine imaju dodavši da su to zastupljenost u državnim organima, vraćanje imovine i slično. "Međutim, o tome nismo razgovarali danas, ali to je naša startna pozicija u pregovorima, kao tri manjinske stranke", kazala je Vučinović.

Predsjednik DPS Milo Đukanović rekao je ovih dana da su manjinske stranke njihovi prirodni saveznici te da su to bile i u prošlome mandatu.

U ranijoj vladajućoj koaliciji od manjinskih stranaka sudjelovale su Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa, dok je albanska Forca na ovim izborima po prvi put ušla u parlament.

Čelnici oporbenog Demokratskog fronta također najavili su da će ovih dana razgovarati s predstavnicima manjinskih stranaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙