FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuba ukida ograničenje putovanja, SAD to pozdravlja

ZAGREB/HAVANA, 16. listopada 2012. (Hina) - Kuba od siječnja odustaje od ograničenja putovanja pa će nakon prve reforme tih propisa u pedeset godina Kubanci moći odlaziti sa svoga otoka, a Sjedinjene Države odmah su pozdravile tu odluku kubanskih vlasti, javljaju u utorak agencije.

Stroga ograničenja uvedena su 1961. kad su vlasti odlučile obuzdati masovno bježanje koje je počelo 1959. s revolucijom kojom je na vlast došao Fidel Castro.

Kubanska je vlada u utorak objavila kako ukida pravilo da se s Kube smije samo uz vizu i uz garantno pismo osobe iz odredišne države. Taj je proces bio dugotrajan i veoma skup za Kubance, a nije bilo ni jamstava da će dozvolu za odlazak i dobiti.

Sada će Kubanci samo morati pokazati putovnicu, osobnu iskaznicu i, ako je nužna, vizu za zemlju u koju putuju, objavio je zamjenik šefa imigracijskog ureda pukovnik Lamberto Fraga.

Teoretski, tim se promjenama olakšava i odlazak Kubanaca na putovanje u inozemstvo, ali i rad u inozemstvu i povratak kad god žele. No za većinu zemalja Kubanci će i dalje trebati vizu, a neće je lako dobiti jer u tim zemljama postoji strah da će Kubanci s turističkom vizom ostati i neće se htjeti vratiti kući, piše Reuters.

Sjedinjene Države u utorak su pozdravile novu odluku jer je sloboda kretanja jedno od ljudskih prava. "Pozdravljamo sve reforme koje Kubancima omogućuju da odu iz države i slobodno se vrate", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland, a prenosi France Presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙