FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama Kinezima zabranio kupnju vjetroelektrana blizu baze

WASHINGTON, 28. rujna 2012. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama u petak je uredbom zabranio kineskim poduzećima kupnju farma vjetroelektrana smještenih u blizini vojne baze u Sjedinjenim Državama, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, priopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je u toj uredbi ustvrdio da bi poduzeća povezana s kineskim državljanima "mogla provesti mjere koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a" i stoga im je zabranio kupnju četiriju farma vjetroelektrana u Oregonu, na temelju zakona iz 1950.

Tom se odlukom američkoj tvrtki Ralls Corporation, njezinoj kineskoj podružnici Sany Groupu i kineskim državljanima nalaže da u roku od 90 dana odustanu od kupnje tih farma.

Ministarstvo financija je poslije objavilo kako je Ralls, tvrtka upisana u registar trgovačkog suda u Delawareu, "u vlasništvu Kineza i povezana je s kineskom građevinskom tvrtkom za proizvodnju vjetroelektrana".

"Sve farme vjetroelektrana smještene su u blizini ili u samom zračnom prostoru u kojemu vrijede ograničenja u bazi za uvježbavanje (američkih) mornaričkih oružanih sustava" u Boardmanu.

Ta je baza smještena na sjeveru Oregona, na granici s državom Washingtonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙