FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici stranaka sa Inzkom o problemu Mostara

MOSTAR, 16. listopada 2012. (Hina) - Predstavnici više parlamentarnih političkih stranaka su u utorak nakon susreta s visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom i veleposlanicima zemalja članica Vijeća za provedbu mira izrazili uvjerenje da će se postići dogovor o promjenama pravila koje je osporio Ustavni sud BiH kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori i izabrao novi saziv gradskog vijeća.

Inzko je nakon sastanka pozvao političare na postizanje kompromisa u interesu građana Mostara. "Morate pregovarati, naći kompromis i napraviti dodatni napor koji će osigurati provedbu odluke suda.

Građani Mostara zaslužuju demokratski izabrane zakonodavna i izvršna tijela", rekao je austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je nakon susreta da je ohrabren ozračjem prvoga u nizu sastanaka. Po njegovim riječima Mostar treba biti uređen sukladno europskoj praksi te je dodao da bez kompromisa neće biti moguće postići važan iskorak.

Predstavnik Saveza za bolju budućnost Mirsad Đugum BiH ocijenio je da su svi sudionici razgovora pokazali spremnost za postizanje dogovora.

Izbori za lokalna tijela vlasti u Mostaru nisu održani zajedno s drugim sredinama u BiH početkom listopada nakon što je Središnje izborno povjerenstvo te zemlje ocijenilo da ne postoje pravila po kojima bi se proveli jer je Ustavni sud BiH ranije ukinuo nekoliko članaka Izbornoga zakona BiH o održavanju izbora.

U međuvremenu Parlamentarna skupština se nije uspjela usuglasiti oko promjena toga zakona. Osporene izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču Mostara odnose se na potrebu ujednačavanja izbornih jedinica što su zatražile hrvatske političke stranke u tome gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙