FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija i Njemačka 2013. značajno smanjuju broj vojnika u Afganistanu

ZAGREB, 14. listopada 2012. (Hina) - Britanski ministar obrane Philip Hamond u nedjelju je izjavio da planira povući tisuće britanskih vojnika iz Afganistana iduće godine a po pisanju njemačkih medija značajno smanjenje broja vojnika u Afganistanu planira i Berlin.

"Očekujem da će biti značajno, što znači tisuće a ne stotine, no ne očekujemo da će biti većina", rekao je Hammond BBC-u, odgovarajući na pitanje o povlačenju vojnika iz Afganistana iduće godine.

Britanija ove godine iz Afganistana povlači oko 500 vojnika te će ih u toj zemlji ostati oko 9.000. Svi britanski vojnici u domovinu bi trebali biti povučeni do 2014. godine, navodi Reuters.

Njemački tjednik Der Spiegel u nedjelju je najavio da će i Njemačka znatno smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu o čemu će u siječnju odlučiti parlament.

Njemačka je treća zemlja po broju vojnika u sastavu međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) s 4.900 vojnika, što je najveći broj njemačkih vojnika u toj zemlji od početka intervencije. Cilj je, piše Spiegel, svesti broj vojnika "ispod 4.000". Afganistan bi do kraja godine trebalo napustiti i 500 njemačkih vojnika.

Njemačko ministarstvo obrane nije željelo komentirati navode njemačkog tjednika rekavši da o broju vojnika i trajanju njihova mandata još nije odlučeno.

Najveći broj vojnika u Afganistanu imaju Sjedinjene Države, 90.000, i Velika Britanija, trenutno 9.500.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙