FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael ciljanim napadom ubio vođu salafista

GAZA, 14. listopada 2012. (Hina/AFP) - Vođa salafista u Pojasu Gaze, Jordanac Hišam al-Saedini i njegov suborac ubijeni su u subotu u ciljanom izraelskom zračnom napadu na palestinski izbjeglički logor Jabaliya, objavili su sigurnosni palestinski izvori.

Izraelska vojska priopćila je da su meta napada bili teroristi iz radikalne skupine Malis Šura al-Mudžahedin koja je preuzela odgovornost za ispaljivanje rakete u petak na izraelski grad Netivot pri čemu nije bilo žrtava.

Ubijenog Jordanca Hamas je držao u zatvoru do kolovoza 2012., kada ga je pustio uz jordansko posredovanje. Njegovo se ime spominje u vezi s ubojstvom propalestinskog borca iz udruge Solidarity Mouvement (ISM). Talijan Vittorio Arrigoni nađen je obješen 15. travnja 2011. u Gazi, nekoliko sati pošto su ga salafisti uzeli za taoca i tražili da Hamas oslobodi iz zatvora njihove suborce, a napose al-Saedinija.

Hamas, koji vlada Gazom od 2007., trudi se održati prešutni mir s Izraelom. Rakete na Izrael nastavljaju ispaljivati skupine salafista, bliske Al Kaidi. Salafisti su bili povezani s Hamasom dok se borio za vlast, no danas optužuju Hamas za slabost prema Izraelu i prozivaju ga jer nije primijenio šerijatsko pravo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙