FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: upozorenje o dobiti Alcoe zabrinulo investitore

NEW YORK, 10. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su blago oslabili, nakon što je Alcoa i službeno započela sezonu objava poslovnih rezultata kompanija i to upozorenjem o dobiti, ojačavši zabrinutosti investitora u vezi slabog globalnog gospodarskog rasta.

Terminski Dow Jones indeks oko 14,00 sati bio je u minusu 37 bodova, a tehnološki Nasdaq 3,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 0,6 boda, i bio je tek blago iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Snažna potražnja za proizvodima od aluminija, od zrakoplove do automobilske industrije pomogla je Alcoi da svojim rezultatima za treće tromjesečje premaši očekivanja analitičara. No, kompanija je smanjila svoje procjene globalne potrošnje aluminija u ovoj godini, navevši kao razlog usporavanje kineske potražnje. Cijena te dionice u elektroničkom predtrgovanju spustila se 0,7 posto, na 9,07 dolara.

„Priča o sporom globalnom gospodarskom rastu stalno je bila prisutna na tržištu, no teško je imati na umu tu činjenicu i inkorporirati je u trgovinske strategije dok god središnje banke preplavljuju svijet gotovinom i podupiru cijene imovine. Sada bi se investitori mogli početi fokusirati na fundamente, te razmatrati poslovne rezultate kompanija za treće tromjesečje kroz prizmu usporenog rasta, i toga kako će on utjecati na zarade kompanija i valuacije dionica u idućih nekoliko tromjesečja“, ističe Keith Bliss, zamjenik predsjednika uprave pir investicijskom društvu Cuttone&Co.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu u trećem tromjesečju pasti 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Bio bi to prvi pad zarada američkih kompanija u zadnje tri godine.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka o zalihama veleprodavača u kolovozu u SAD-u, te bež knjiga Feda o ekonomskim uvjetima.

Na većini europskim burzama cijene dionica danas klize, treći dan zaredom, jer su investitori oprezni pred sezonu objave poslovnih izvješća kompanija.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,27 posto, a pariški CAC 0,09 posto, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,04 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙