FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Odaziv na izborima veći od 53 posto

SARAJEVO, 7. listopada 2012.(Hina) - Na općinskim izborima koji su provedeni u Bosni i Hercegovini zabilježen je odaziv birača veći od 53 posto i može se smatrati zadovoljavajućim, izjavio je u nedjelju u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Branko Petrić.

U usporedbi s općim izborima provedenim 2010. godine to je za 3,5 posto manje birača koji su glasovali no Petrić je pojasnio kako je riječ o podacima koji još nisu cjeloviti te kako će brojke o konačnom odazivu sigurno biti veće.

U SIP-u su potvrdili kako su primili prigovore na regularnost glasovanja na nekim biralištima no broj takvih prigovora razmjerno je mali i ne dovodi u pitanje regularnost izbornog procesa.

SIP će prve preliminarne rezultate općinskih izbora objaviti u ponoć no političke stranke koje su istaknule kandidate već nakon 20 sati počele su objavljivati neke nepotpune rezultate.

Iz izbornog stožera HDZ BiH pristigle su informacije kako njihovi kandidati za načelnike vode u gotovo svim općinama zapadne Hercegovine, u općinama Hercegovačko-neretvanske županije s hrvatskom većinom te u Kiseljaku i Žepču u središnjoj Bosni.

Iz HDZ 1990. su objavili kako njihovi kandidati vode u utrci za vlast u općinama Rama, Usora, Ravno te Domaljevac-Šamac.

Prema dostupnim informacijama vodi se krajnje neizvjesna utrka za načelnika općine Srebrenica između Ćamila Durakovića i Vesne Kočević, kandidata iza kojih su se ujedinile bošnjačke odnosno srpske političke stranke.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) nije se očitovala o rezultatima koje su ostvarili njeni kandidati no iz rivalske Stranke demokratske akcije (SDA) su ustvrdili kako su SDP-u preoteli vlast u nekim općinama poput Bihaća i sarajevske općine Novi Grad.

U Savezu za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića koji se po prvi puta natječe na lokalnim izborima tvrde kako je njihov kandidat za načelnika pobijedio u sarajevskoj općini Stari grad koja je slovila za utvrdu SDA.

Srpska demokratska stranka (SDS) objavila je kako je uspjela preuzeti vlast u Trebinju gdje je do sada načelnika imao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙