FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gruzija: Pariz čestita Ivanišvilijevoj koaliciji na pobjedi

PARIZ, 3. listopada 2012. (Hina/AFP) - Francuska čestita koaliciji gruzijskog milijardera Bidzine Ivanišvilija na pobjedi na parlamentarnim izborima i odaje priznanje predsjedniku Mihailu Sakašviliju što je prihvatio rezultate izbora, priopćilo je u srijedu francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Francuska je s odobravanjem primila odluku gruzijskog predsjednika da prizna rezultate proizašle iz izbora. Ujedno čestita koaliciji 'Gruzijski san' Bidzine Ivanišvilija na pobjedi", rekao je u izjavi Philippe Lalliot, glasnogovornik Quai d'Orsayja.

Pariz "poziva sve strane sudionice političke smjene koja se upravo događa u Gruziji da paze kako bi prijenos vlasti bio u skladu s ustavnim poretkom i državnim kontinuitetom", dodao je Lalliot.

U izvješću međunarodnog promatračkog izaslanstva Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) "jasno se ističe da su izbori važna etapa u učvršćenju demokracije u Gruziji gdje se tako, prvi put od osamostaljenja, događa demokratska smjena", istaknuo je glasnogovornik.

Dok su se u srijedu još brojali glasovi, predsjednik Sakašvili je priznao da je njegov Ujedinjeni nacionalni pokret izgubila od oporbene koalicije Bidzine Ivanišvilija i ustvrdio kako će pomoći u sastavljanju nove vlade.

Ivanišvili, koji bi trebao biti budući premijer, odmah je pozvao Sakašvilija da podnese ostavku prije isteka mandata u listopadu 2013., što je potaknulo napetosti među političkom klasom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙