FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran početak tjedna, stagnacija Crobexa

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Nakon prošlotjednog rasta, na Zagrebačkoj se burzi očekuje stagnacija Crobexa na početku ovoga tjedna jer nema novih vijesti ni sa svjetske, ni s domaće gospodarske scene koje bi mogle potaknuti tržište u jednom ili drugom smjeru.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,78 posto, na 1.715 bodova, a samo u petak skočio je 1,16 posto. Crobex10 ojačao je, pak, 0,98 posto, na 954 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 55,3 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i prethodnoga tjedna.

„Domaće se tržište prošloga tjedna othrvalo negativnim kretanjima na svjetskim burzama, gdje su indeksi u pravilu završili u minusu, što je posljedica prosvjeda u Španjolskoj i Grčkoj prema mjerama proračunske štednje i neizvjesnosti u vezi razvoja situacije u tim članicama eurozone. S druge strane, domaće su tržište podržali pozitivni makroekonomski podaci o turizmu, međunarodnoj trgovini, a posebice industrijskoj proizvodnji“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U petak su Crobexi porasli više od 1 posto, nakon što je objavljeno da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 0,6 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi rast nakon sedam mjeseci pada.

„Prošloga je tjedna malo ojačala i likvidnost na domaćem tržištu, pa je prosječan dnevni promet bio veći od 10 milijuna kuna. Premda je to i dalje skromno, ipak je više nego u proteklim ljetnim mjesecima“, kaže Špoljar.

U fokusu ulagača i ovoga će tjedna, kaže, biti kretanja na svjetskim burzama i niz novih makroekonomskih podataka, od maloprodaje u Njemačkoj do zaposlenosti u SAD-u. Dakako, pratit će se i razvoj situacije u prezaduženim perifernim članicama eurozone.

Od domaćih vijesti pažnju je u subotu privuklo priopćenje Agrokora da je odredio cijenu ponude svojih obveznica u iznosu od 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara.

Obveznice će izdati s dospijećem 1. veljače 2020, a kamata će iznositi 9,125 posto godišnje za obveznice denominirane u eurima i 8,875 posto godišnje za obveznice denominirane u dolarima.

Sredstva od ovog izdanja koristit će se za otplatu postojećih zaduženja prema sindiciranom kreditu, klupskom zajmu te zajmovima EBRD-a, IFC-a i Credit Agricolea.

Istovremeno s izdanjem ovih obveznica Agrokor je sklopio i novi financijski aranžman u iznosu od 150 milijuna eura s bankom BNP Paribas, J.P. Morgan i Zagrebačkom bankom-Unicredit Group.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙