FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem preminuo je u 57. godini nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću u nedjelju rano ujutro po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu, gdje je otputovao na liječenje 23. kolovoza. Boris Šprem bolovao je od multiplog mijeloma, zloćudne bolesti plazma stanica krvi. Usprkos intenzivnoj terapiji došlo je do daljnje progresije bolesti, a tijekom jučerašnjeg dana do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija. Predsjedništvo Hrvatskoga sabora donijelo je Odluku o imenovanju Odbora za sahranu i Odluku o državnom pogrebu za predsjednika Sabora Borisa Šprema. Knjiga žalosti bit će otvorena danas od 9 sati u Plavom salonu Hrvatskoga sabora. Svečana komemoracija za preminuloga predsjednika Hrvatskoga sabora održat će se u Saboru u srijedu u 17 sati. Posljednji ispraćaj predviđen je za četvrtak u 12 sati na zagrebačkome groblju Mirogoju. Posmrtni ostaci preminuloga predsjednika Hrvatskoga sabora bit će prethodno izloženi u mrtvačnici gradskoga groblja Mirogoj u četvrtak, od 7,30 do 11,30 sati. U Odbor za sahranu imenovani su predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Odbora Zoran Milanović, te članovi potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Leko, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Vito Turšić, potpredsjednici Sabora i Vlade, predsjednici klubova zastupnika, ministar rada i mirovinskog sustava - voditelj konzilija Mirando Mrsić i tajnik Hrvatskoga sabora Slaven Hojski.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je iskrenu sućut obitelji preminulog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema te svim hrvatskim građanima, istaknuvši da je umro veliki političar i dobar čovjek. "Boris Šprem bio je veliki političar, državnik i obavljao je mnoge dužnosti. Kruna njegove karijere, njegova služenja narodu bila je dužnost predsjednika Hrvatskog sabora", kazao je Josipović u svome Uredu u povodu smrti predsjednika Sabora Borisa Šprema. "Gospodin Boris Šprem bio je prije svega dobar čovjek, bio je dobar prijatelj. Upravo zato, kao što se građani sa zahvalnošću sjećaju onoga što je učinio za hrvatsku državu i njene građane, tako se i ja s ljubavlju i zahvalnošću sjećam svih onih zajedničkih trenutaka koje smo proveli kao prijatelji. Ovo je težak trenutak za Hrvatsku, težak trenutak za obitelj gospodina Borisa Šprema", rekao je Josipović.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je da je predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem bio poseban čovjek kakvih je malo poznavao. "Nakon teške bolesti, na koju je gledao s jednim djetinjim optimizmom cijelo vrijeme, preminuo je Boris Šprem. Boris je bio pošten čovjek, bio je borac i bio je uspješan u životu, a opet djetinje naivan katkad i idealist. Malo takvih ljudi sam poznavao", rekao je Milanović u Banskim dvorima. Takve njegove karakteristike, dodao je, vidjele su se na svakom njegovom koraku, u Zagrebu, u Vrbniku na otoku Krku gdje su zajedno odlazili, u Koprivničkim Bregima gdje je rođen. "Nema recepta. Šprem je bio poseban, svoj. Razbolio se prije više od godinu dana i bio je uvjeren cijelo vrijeme da će ozdraviti, pa tako i zadnji put kad smo se čuli. Nažalost, evo, život je takav", kazao je Milanović.

ZAGREB - Dijelio sam njegov optimizam u borbi s bolešću, ali nažalost, kraj je bio neminovan, rekao je obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko, u povodu smrti predsjednika Sabora, svog stranačkog kolege i prijatelja Borisa Šprema. "Osobno sam poznavao Borisa 22, 23 godine, stranački smo kolege i prijatelji, odlično smo surađivali. Dijelio sam njegov optimizam u borbi s bolešću, ali nažalost, kraj je bio neminovan", izjavio je potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Leko za Hinu.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je sućut u povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, rekavši da je to veliki gubitak za Hrvatsku. "Hrvatski sabor je izgubio izvanrednog predsjednika, jer je Šprem bio izvanredan pravnik koji je odlično poznavao saborsku proceduru i dobro vodio sjednice", rekao je Karamarko novinarima u sjedištu HDZ-a u Zagrebu i istaknuo da mu Šprem bio više od 20 godina osobni prijatelj Karamarko je u u ime svih članova stranke i u svoje osobno ime izrazio sućut Špremovoj obitelji, istaknuvši da je Špremova smrt veliki udarac za čitavu hrvatsku političku scenu, a ne samo za SDP. Sućut je izrazio i svim članovima SDP-a te predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću.

ZAGREB - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je da je u nedjelju u stijeni Ilinac u tijeku vrlo zahtjevna akcija spašavanja, prema prvim informacijama poginuo je alpinist iz Novoga Zelanda, a ozlijeđenu alpinisticu uz Finske gorski spašavatelji su uspjeli zbrinuti. U Stanici Split HGSS-a primili su u nedjelju oko 19 sati poziv u pomoć dvoje alpinista koji su se krenuli penjati u stijeni Ilinac, smjer Rambo, težine 6a. Odmah po dojavi na teren se uputilo 20 gorskih spašavatelja koji su unatoč mraku i kiši uspjeli doći i zbrinuti ozlijeđenu alpinisticu iz Finske koja se nalazila na polovici 250 metara visoke stijene. Ubrzo potom, 50 metar ispod mjesta gdje je bila alpinistica pronađen je njezin supenjač iz Novoga Zelanda koji je pri padu izgubio život.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙