FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Propala inicijativa za smjenu predsjednika vijeća Nove Gradiške

ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Razjedinjena oporba u novogradiškom Gradskom vijeću danas nije uspjela smijeniti predsjednika gradskog vijeća Mirka Golovrškog (SDP).

Na početku sjednice vijećnici su prihvatili dnevni red na kojemu je bio i prijedlog izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Vijeća, no prije nego što je počela rasprava, dvoje vijećnika oporbenog HDSSB-a napustili su vijećnicu. Tako je glasanje u konačnici bilo neodlučeno: za smjenu bilo je sedam oporbenih (HDZ, HSS) a protiv nje sedam vladajućih vijećnika (SDP, HSU).

Zahtjev za raspravu o povjerenju dali su HDZ, HSS i HDSSB. Klub vijećnika HDZ-a i HSS-a danas je htio da se obavi i izbor novog predsjednika, ali takav prijedlog nije dobio potporu HDSSB-a.

Činjenica da je Vlada povukla suglasnost za kreditno zaduženje grada zbog nezakonitosti u proceduri, bila je glavni adut oporbe za smjenu Golovrškog.

Predsjednik novogradiškog Gradskog vijeća ljetos je potpisao odluku da se grad zaduži za 10 milijuna kuna, a temeljio ju je na planu trošenja ovogodišnjeg gradskog proračuna. Odluka je proslijeđena na suglasnost Vladi, no naknadno su ministarstva financija i uprave utvrdili da je odluka morala biti donesena na sjednici Gradskog vijeća, pa je Vlada povukla suglasnost, a Grad je već dobiveni novac morao vratiti.

"Potpisivanje takve odluke nije bezazlen potez", kaže Dražen Oršolić (HDZ) odbijajući objašnjenje da je predsjednik Gradskog vijeća samo stavio svoj potpis na dokument koji su s Ministarstvom financija usuglasile stručne službe.

Vijećnici vladajućeg SDP-a otvaranje afere sada vidi kao pokušaj skretanja pažnje javnosti s projekata koje aktualna gradska uprava provodi i planira realizirati. "Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže", kaže Franjo Kikić, predsjednik kluba vijećnika SDP-a.

Vijećnici SDP-a drže da odlazak dvoje vijećnika HDSSB-a pokazuje tko u cijeloj aferi pokušava profitirati. "Radi se o tome tko želi biti predsjednik Gradskog vijeća", kaže Kikić.

Vijećnici HDZ-a pak prozivaju HDSSB da je svojim potezom namjerno išao na ruku SDP-u.

Dubravko Gubić (HDSSB) i jednima i drugima uzvraća kako on i kolegica nisu ničije marionete i da nastupaju isključivo na osnovu vlastitog mišljenja.

Novogradiški gradonačelnik Josip Vuković (SDP) danas je demantirao da je zbog te afere, nazvane u gradu "aferom jamstvo", u gradskoj upravi i Uskok. No potvrdio je da postoji nekoliko istraga temeljem prijava pojedinaca, od kojih su neki, kako je rekao, "propali poduzetnik, kvazi novinarka s tri sudska slučaja, suspendirani djelatnik gradske uprave i propali poduzetnik portalist".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙