FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina "Plomin C - kako doći do prave odluke?"

ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Tribinu "Plomin C - kako doći do prave odluke?", na kojoj su kroz uvodna izlaganja i diskusiju sučeljeni argumenti "za" i "protiv" ugljena kao goriva za novu termoelektranu na lokaciji Plomin, danas je u Novinarskom domu organizirala udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija.

Toni Vidan iz Zelene akcije istaknuo je kako vjeruje da se na lokaciji Plomin neće izgraditi termoelektrana na ugljen, jer je takvom projektu "vrijeme iscurilo". Kazao je kako Hrvatska iduće godine ulazi u Europsku uniju, a ovaj projekt je još uvijek jako daleko od realizacije te da "duboko vjeruje da će ga hrvatska javnost znati odbaciti i prepoznati koje su bolje alternative od toga."

Zelena akcija vjeruje da su to obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, ali "ako će se pokazati nužnim pa izgraditi određeni kapaciteti u elektranama na plin, onda će to biti nekakvo nužno zlo koje ćemo morati istrpiti u procesu dekarbonizacije energetskog sektora i napuštanja fosilnih goriva uopće".

"Bez obzira na to što Hrvatska elektroprivreda (HEP) i prvi potpredsjednik vlade (Radimir Čačić) pokušavaju ovaj projekt prikazati kao nešto što je već odlučeno i maltene gotovo, želim podsjetiti hrvatsku javnost da taj projekt još uopće nema ni investitora. Dakle, pred HEP-om su godine pregovaranja i pokušaja da se nađe ozbiljan investitor", ustvrdio je Vidan.

Također je istaknuo kako je trend u Europskoj uniji vrlo jasan, osim u Poljskoj.

"Samo zemlje koje imaju vrlo specifičnu situaciju, poput Poljske, gdje je pitanje ugljenokopa socijalno pitanje, grade termoelektrane na ugljen da bi sačuvale radna mjesta u svojim ugljenokopima".

Član Uprave HEP-a Rodoljub Lalić istaknuo je kako im je važno da elektroenergetski sustav bude stabilan, znači da u svakom trenutku potrošači mogu imati električnu energiju. Ustvrdio je da se u takvom sustavu "mora imati dovoljno jakih izvora električne energije, stabilnih, koji pokrivaju tzv. bazni dio tog dijagrama dnevne potrošnje da bi onda ostale vrste električne energije, znači obnovljiva energija, hidroenergija itd. pokrivala određene dijelove tog dijagrama".

"S obzirom da nemamo svojih izvora plina, ugljena i ostalih resursa uvoznici smo i plina i ugljena", rekao je te naveo kako je proizvodnja električne energije iz termoelektrana na ugljen trenutno i po projekcijama koje imaju za sljedećih 30 godina jeftinija i povoljnija od plina, a rezerve ugljena se trenutno danas u svijetu procjenjuju na 300 do 500 godina.

Također, dodao je, izvori ugljena su stabilni jer imamo na nekoliko kontinenata mogućnost uvoza kvalitetnog ugljena. Lalić je kazao da "danas u Hrvatskoj iz ugljena proizvodimo oko 12 posto električne energije dok razvijene države, kao Njemačka i ostali proizvode 40 do 50 posto električne energije iz ugljena". Također je istaknuo da je "sada na lokaciji termoelektrane Plomin gdje su blokovi 1 i 2 emisija štetnih čestica puno veće nego što će biti kad Plomin 1 isključe i uključe Plomin C".

Matt Phillips iz European Climate Foundation istaknuo je kako sve više razvijenih država napušta ulaganje u TE na ugljen. Poručio je kako Hrvatska treba biti jako pažljiva oko toga da "stvori problematičan projekt jer rizici su klimatske promjene i koncentracija CO2". Jako je veliki rizik da se izgradi takav projekt koji će puno stajati zbog cijene ispuštenog ugljika, zaključio je Phillips.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙