FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvoje ubijenih u pokušaju uhićenja šijita u S. Arabiji

RIJAD, 27. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Dvije osobe su ubijene u srijedu kada su pripadnici saudijskih snaga sigurnosti upali u kuću kako bi uhitili jednog muškarca u regiji Qatif, središtu nemira manjinskih šijitskih muslimana.

Šijiti su prosvjedovali protiv, kako je doživljavaju, sustavne diskrimnacije u kraljevstvu kojime dominiraju sunitski muslimani. Saudijske su vlasti pokušale uhititi jednog od 23 muškarca za koje kažu da su poticali nerede u Qatifu gdje je od studenog u nemirima i sukobima ubijeno 15 osoba.

"On i njegovi drugovi otvorili su vatru na snage sigurnosti a rješavanje nastale situacije rezultiralo je smrću traženog čovjeka i jednog od njegovih drugova te ranjavanju dvojice drugih i uhićenju trećeg", izvijestila je saudijska novinska agencija navodeći izjave glasnogovornika saudijskoj ministarstva unutarnjih poslova.

Aktivisti u selu Awamiya u Qatifu, središtu prosvjeda saudijskih muslimana, rekli su da je u automobilu ubijen i treći muškarac i objavili fotografije na kojima mu se vide rane na vratu.

Glasnogovornik ministarstva je rekao da je riječ o nepovezanom incidentu u kojem je jedan čovjek ubijen i drugi ranjen nakon što su na vozilo zapucali nepoznati napadači. "To je odvojeni incident a istraga je u tijeku", rekao je. Prve informacije sugeriraju da je osoba koju su tražile snage sigurnosti u Qatifu možda upletena u napad, dodao je.

Šijitski aktivisti kažu da su prosvjedi u Qatifu izazvani smrću 15-ro osoba, uhićenjima prosvjednika i velika nazočnost snaga sigurnosti. Oni tvrde da su neki od ubijenih ustrijeljeni tijekom mirnih prosvjeda.

Saudijske vlasti tvrde da ne diskriminiraju šijite i da su pogibije rezultat razmjene vatre nakon što je zapucano na snage sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙