FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad primio iranskog ministra Salehija

DAMASK, 19. rujna 2012. (Hina/AFP) - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je u srijedu u Damasku primio iranskog ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija, navela je službena agencija Sana.

Iranski ministar je rekao novinarima da je svrha njegova putovanja savjetovanje sa sirijskim čelnicima o krizi i dodao da će se ona riješiti "jedino unutar sirijske obitelji uz sudjelovanje i u koordinaciji svih međunarodnih i regionalnih institucija". Dodao je da su sirijsko-iranski odnosi vrlo čvrsti.

Salehi je izrazio žaljenje zbog nesudjelovanja Saudijske Arabije na sastanku u ponedjeljak u Kairu u regionalnoj "kontaktnoj skupini o Siriji (Iran, Egipat, Turska, Saudijska Arabija). Na tom sastanku je predložio slanje promatrača iz četiriju zemalja u Siriju kako bi pokušali pomoći okončati nasilje unatoč neuspjehu sličnih misija pod okriljem Arapske unije i Ujedinjenih naroda.

Salehi je također pozvao na istodobni prekid nasilja, na mirno rješenje bez strane intervencije i prekid novčane i vojne pomoći sirijskoj oporbi, prenosi iranska agencija Irna. Iran optužuje zapadne i nekoliko zemalja regije, posebice Saudijsku Arabiju i Tursku da pružaju vojnu i novčanu pomoć pobunjeničkim skupinama koje se bore protiv sirijskog režima.

Od početka pobune protiv režima u ožujku 2011. zapadne zemlje ne uključuju Iran u svoje pokušaje rješenja. U nasilju je u 18 mjeseci u Siriji poginulo više od 27.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙