FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski sindikati pišu pismo premijeru protiv otpuštanja

LJUBLJANA, 25. rujna 2012.(Hina) - Pet slovenskih sindikalnih središnjica potpisalo je otvoreno pismo premijeru Janezu Janši kojim prosvjeduju protiv najave otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru radi financijske stabilizacije.

"Svi potpisani sindikati ovim pismom oštro prosvjedujemo protiv najava vlade o otpuštanju zaposlenih u javnom sektoru. Smatramo da bi to bila velika greška koja bi dodatno produbila krizu", rekao je u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ljubljani Dušan Semolič, predsjednik najveće sindikalne centrale, Saveza samostalnih sindikata (ZSSS).

Predstavnici vlade najavili su da će početkom idućeg mjeseca prilikom usvajanja proračunskih dokumenata iznijeti plan smanjivanja broja zaposlenih u javnom sektoru. Premijer Janez Janša izjavio je da je to potrebno zbog smanjivanja proračunskih prihoda te da je slovenski javni sektor prevelik u odnosu na nacionalni BDP, osobito zato jer se je povećavao zadnjih godina u vrijeme krize, kad je u realnom sektoru izgubljeno 150.000 radnih mjesta.

"Izvorni grijeh vlade je da proračunski deficit želi smanjiti samo rezanjem rashoda, a ne povećanjem prihoda", rekao je Semolič dodajući da sindikati inzistiraju na tome da vlada treba pronaći nove porezne prihode i uvesti porez na financijske transakcije.

Semolič je kazao da će najavljena mjera otpuštanja zaposlenih u javnim službama možda zakomplicirati pregovore koji su započeli u vezi s reformom mirovinskog sustava i tržišta rada.

Čelnika najveće sindikalne centrale poduprli su i predsjednik sindikata zaposlenih u javnoj upravi Drago Ščernjavič te predsjednik sindikata zaposlenih u obrazovanju i znanosti Branimir Štrukelj. Štrukelj je rekao da slovenski javni sektor nije predimenzioniran, te da vladi nije uspjelo promijeniti gospodarske trendove i ostvariti gospodarski rast iako je u okviru zakona o stabilizaciji javnih financija već došlo do smanjenja plaća u javnom sektoru.

"Slovenski javni sektor sasvim je usporediv s europskim prosjekom, a unatoč odricanjima i smanjenju plaća ekonomske prognoze sve su slabije", rekao je Štrukelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙