FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 25. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ATLANTA

Bosanski Srbin koji je u listopadu 2002. godine zatražio američko državljanstvo zatajio je podatak da je tijekom rata radio kao čuvar u srpskom koncentracijskom logoru Trnopolje, izvješćuju u utorak američki mediji pozivajući se na savezno tužiteljstvo. Prema riječima tužitelja, 52-godišnji Mladen Mitrović iz Loganvillea, iz savezne države Georgije, pojavio se na sudu u Atlanti u ponedjeljak nakon što je protiv njega podignuta optužnica da je državljanstvo dobio izostavljanjem važnih podataka iz svoje biografije. Pušten je uz jamčevinu, a sudac mu je dao rok od 10 dana da angažira odvjetnika. Mitroviću prijeti kazna do 10 godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara te deportacija nakon odslužene kazne.

BRUXELLES

Hrvatska će od sljedećeg mjeseca moći izvoziti u Europsku uniju žive svinje, svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, što je bilo zabranjeno još 2005., izjavio je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica nakon sastanka s europskim povjerenikom za zdravlje i zaštitu potrošača Johnom Dallijem. "Europska komisija je potvrdila da će zemljama članicama početkom listopada biti predloženo donošenje takve odluke tako da možemo očekivati da tijekom sljedećeg mjeseca naši izvoznici ponovno dobiju mogućnost izvoza živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa", izjavio je novinarima Mimica nakon susreta s povjerenikom nadležnim za ta pitanja. Europska komisija je zabranila još 2005. uvoz jer se u Hrvatskoj svinje cijepilo protiv svinjske kuge što je u Europskoj uniji zabranjeno. Hrvatska već neko vrijeme takvo cijepljenje ne prakticira.

MOSTAR

Zamjenik visokog međunarodnog predstavnika Roderick Moore izjavio je u utorak da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju biti iznimno značajan za BiH ocjenjujući to iznimnom prigodom za ovu državu. "Iznimno je značajno za BiH, kao i za ostatak regije da Hrvatska uđe u Europsku uniju. To je povijesno značajan napredak koji će imati iznimno pozitivan utjecaj na BiH", rekao je Moore za medije u Mostaru. Dodao je da je ulazak Hrvatske u EU prigoda i za vlasti u Bosni i Hercegovini te da očekuje snažnu potporu Zagreba na tome putu. To je i prigoda za BiH. Siguran sam da će Hrvatska kao članica EU biti od velike potpore BiH", dodao je američki diplomat.

SEUL

Članovi parlamenta Sjeverne Koreje sastali su se u utorak na izvanrednoj sjednici, nakon nagađanja o tome da će novi mladi čelnik te siromašne komunističke države predložiti početak realizacije gospodarskih reformi. Stanovnici zemlje u kojoj je ekonomija pod najvećom kontrolom u svjetskim razmjerima, često su izloženi nestašicama hrane zbog desetljeća lošeg upravljanja, izolacionizma i međunarodnih sankcija nametnutih zbog nuklearnog programa. U kratkome priopćenju službene sjevernokorejske agencije KCNA-e stoji kako je sjednica parlamenta otvorena u prisutnosti novoga čelnika Kim Jong-una. Riječ je o drugoj sjednici parlamenta od početka godine, što se u Sjevernoj Koreji dosad rijetko događalo. Nije poznato o kakvim je točno reformama riječ.

NEW YORK

Oglasi u kojima se izjednačuje islamski džihad s divljaštvom postavljeni su u ponedjeljak na deset postaja newyorške podzemne željeznice u vrijeme dok muslimanski svijet i dalje bijesni zbog filma koji vrijeđa proroka Muhameda. Proizraelska Američka inicijativa za obranu slobode, koja stoji iza te reklamne kampanje, odnijela je pobjedu u sudskom sporu protiv uprave podzemne željeznice (MTA) koja je odbila postaviti te oglase pozivajući se na politiku protiv uvredljivog govora. Savezni sudac donio je odluku u srpnju da MTA mora postaviti te plakate. U oglasima, koji će biti izvješeni u metrou mjesec dana, piše: "U bilo kojem ratu između civiliziranih ljudi i divljaka podržite civilizirane ljude. Podržite Izrael/Porazite džihad".

RIJAD

Kralj Saudijske Arabije Abdulah pokrenuo je u noći na utorak projekt uređenja i proširenja mauzoleja proroka Muhameda u islamskom svetom gradu Medini, javila je službena saudijska agencija Spa. Radovi na dosad "najvećem proširenju" mauzoleja počet će po završetku godišnjeg hodočašća koje se ove godine planira koncem listopada, dodaje isti izvor. Otkup zemljišta za mauzolej u Medini, drugom svetom mjestu islama nakon Meke, stajat će državu 6,6 milijarda dolara, rekli su saudijski čelnici. Ne zna se kolika je ukupna vrijednost projekta. Radovi će se izvesti u tri etape i omogućit će mauzoleju prihvat dodatnih 1,6 milijuna vjernika. Nisu objavljeni nikakvi rokovi. Kapacitet mauzoleja u Medini trenutačno je oko 200.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙