FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NEW YORK - Barack Obama je u ponedjeljak doputovao u New York gdje će sudjelovati u radu UN-ove Opće skupštine, ali će njegov diplomatski program biti sveden na minimum zbog približavanja američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju za šest tjedana. Predsjednik će u ponedjeljak navečer sudjelovati na domjenku priređenom u čast predsjednika država i vlada okupljenih na godišnjem summitu UN-a, ali će on biti zatvoren za medije. Za razliku od prethodnih godina, Obama koji će se u New Yorku zadržati tek 24 sata, nije predvidio razgovarati s čelnicima u četiri oka i tu je zadaću povjerio državnoj tajnici Hillary Clinton koja će ondje ostati čitav tjedan. Obama će za govornicom UN-a nastupiti u utorak ujutro.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u ponedjeljak da je protiv povećanja sadašnje stope PDV-a na tiskane medije jer bi to ugrozilo slobodu izražavanja i ljudska prava, ali promijenilo i kvalitetu demokracije u Sloveniji. Neslužbene informacije koje vlada nije zanijekala da će stopu PDV-a sa sadašnjih 8,5 posto podići na 20 posto već su izazvale prosvjede slovenskog društva novinara i udruge izdavača. Novinari i izdavači su ocijenili da bi ih takav potez poslovno mogao teško pogoditi, u situaciji u kojoj naklade novina i njihovi prihodi od oglašavanja godinama padaju zbog okretanja čitatelja i izdavača digitalnim sadržajima, internetu i televiziji.

WASHINGTON - Briga Sjedinjenih Država za sigurnost Izraela "jača je no ikad", istaknula je u ponedjeljak Bijela kuća. Odgovarajući na pitanje o stalnim pritiscima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Obama je rekao u nedjelju na američkoj postaji CBS-u da je suglasan s njime kako treba sve učiniti da Iran ne dođe u posjed nuklearnog oružja. No "kada je riječ o odlukama u vezi s našom nacionalnom sigurnosti, jedini pritisak na koji reagiram jest onaj da treba učiniti sve što je dobro za američki narod i u tom slučaju ću se izolirati od svake buke iz okoline", dodao je.

WASHINGTON - Dva američka marinca, obojica narednici, optuženi su zbog toga što su urinirali po tijelima mrtvih talibana u Afganistanu, priopćila je u ponedjeljak američka vojska. Narednici Joseph W. Chamblin i Edward W. Deptola, koji će biti izvedeni pred vojni sud, također su optuženi da nisu spriječili ili prijavili podređene marince da krše vojnu disciplinu, što je uključivalo nasumično otvaranje vatre. Nakon što je u siječnju na internet procurila snimka američkih vojnih marinaca kako uriniraju po beživotnim tijelima, SAD je odmah pokrenuo istragu. Snimka prikazuje četvoricu muškaraca u vojnim odorama koji, kako se čini, uriniraju po beživotnim tijelima i pritom poziraju. Dok se marinci zabavljaju i poziraju snimatelju, na tlu ispred njih leže tri mrtva muškarca, od kojih je jedan potpuno prekriven krvlju.

NEW YORK - Mali je od Ujedinjenih naroda zatražio da odmah odobre mandat međunarodnim snagama da mu pomognu u vraćanju nadzora nad sjeverom te zemlje koji je sada pod nadzorom islamističkih militanata i trgovaca drogom, rekao je u ponedjeljak u New Yorku francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Fabius je, navodeći pismo prijelaznih vlasti u Maliju glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu od 18. rujna, rekao da je Mali od Vijeća sigurnosti UN-a zatražio donošenje rezolucije po Poglavlju 7 za davanje mandata međunarodnim snagama da "pomognu vojsci Malija da ponovno osvoji okupirana područja na sjeveru Malija". Poglavlje 7 Povelje UN-a dopušta Vijeću sigurnosti da odobri akcije od diplomatskih i gospodarskih sankcija do vojne intervencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙