FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je u nedjelju da će u iduće četiri godine u njegovom resoru broj zaposlenih biti smanjen za 10.000 kroz planove restrukturiranja, ali da to ne uključuje samo otpuštanja nego modernizaciju, investicije i samofinancijsko restukturiranje. Ministar je u razgovoru za Dnevnik HTV-a rekao da postoji plan za svaku od 54 tvrtke u njegovom resoru u kojem su velike tvrtke poput Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, Hrvatske pošte i Croatia Airlinesa. Najviše otpuštanja, rekao je, bit će u HŽ-u iz kojih će u četiri godine otići sedam tisuća ljudi. Dodao je da se HŽ Holding kao krovna institucija u okviru sustava željeznica ukida do 15. listopada, što znači da se racionaliziraju razine upravljanja. Ministar je rekao da je HŽ Cargo suočen s najvećim izazovom da ostane na tržištu jer od 1. srpnja iduće godine bilo koji prijevoznik robe može voziti po hrvatskim prugama. Vezano uz odluku vlade o provedbi postupka odabira savjetnika koncesiju Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, odnosno mogućeg davanja autocesta u koncesiju, ministar je rekao da se javilo nekoliko svjetskih financijskih institucija i fondova ali nije želio govoriti o imenima. Te dvije tvrtke, kazao je ministar, trenutno duguju četiri milijarde kuna. Komentirajući podatak po kojem je njegov zamjenik Zdenko Antešić 1. kolovoza 2011. kao tadašnji SDP-ov gradonačelnik Raba na jedan dan otišao u saborsku mirovinu i time prije ukidanja povlaštenih mirovina sebi osigurao takvu mirovinu u iznosu od oko 10.500 kuna, Dončić je rekao da je to pravno dozvoljeno ali etički i politički upitno. "Sutra ću s njim razgovarati", rekao je. Upitan hoće li se njegov zamjenik zbog toga naći na listi za otpis, rekao je da ne bi prejudicirao ni jedno rješenje.

SPLIT - Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić u nedjelju je u splitskoj palači Milesi otvorio 24. Knjigu Mediterana, manifestaciju koja će trajati do 29. rujna, a u čijem je središtu znanstveni skup posvećen 700. obljetnici Splitskog statuta iz 1312. godine. Akademik Kusić je istaknuo kako je fasciniran Splitskim statutom koji je postao služben 1312. i bio na snazi gotovo 500 godina. "Poruke Splitskog statuta su važne i mogu se i danas primjeniti. Primjerice statutom je regulirano da se vino ne smije uvoziti izvana, što znači da se štitila vlastita produkcija. Statut zapovijeda da se žitarice ne smiju izvoziti - dakle mislilo se na to da grad (Split) uvijek mora biti opskrbljen", kazao je Kusić. Po njegovim riječima, Splitskim statutom su bile predviđene kazne za one koji su podmetali požare, a kažnjavani su i oni koji su, kako je rekao, lažno alarmirali požare. Kusić je upozorio kako je premalo pažnje u javnosti posvećeno Splitskom statutu koji je spomenik ne samo Splita i Dalmacije nego i hrvatske kulture. "Splitski statut je spomenik koji pokazuje našu razinu europskog i mediteranskog kruga onog doba", rekao je Kusić.

ZAGREB - Folklorna priredba u Češkom domu Tomaša Masaryka bila je u nedjelju središnja manifestacija 16. etno smotre - Dana nacionalnih manjina u Rijeci. U sklopu ovogodišnje riječke etno smotre sudjeluje ukupno 150 izvođača iz 12 udruga nacionalnih manjina i gostiju. Smotra je počela u subotu koncertom vokalnih skupina i otvaranjem izložbe starih razglednica "Crna Gora kroz vjekove" Nacionalne zajednice Crnogoraca u prostorijama Zajednice Talijana u Rijeci. Manifestacija završava u srijedu, 26. rujna, festivalom poezije za djecu u Dječjoj bolnici Kantrida. Organizator je grad Rijeka u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙