FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Forum žena SDP-a Gradskog odbora Zagreb danas je performansom s porukom "Stop nasilju nad ženama" na glavnome zagrebačkom trgu obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nasilje nad ženama je u Hrvatskoj 2010. i 2011. poraslo unatoč tome što su Vlada i Sabor donijeli određene zakonske akte i što se propisima pokušava spriječiti nasilje u društvu, a ove je godine ubijeno sedam žena, rekla je predsjednica Foruma žena SDP-a Zagreb Jasenka Borić. Naglasila je da se na području pomoći žrtvama nije dovoljno učinilo a da postoji puno prostora. Kao najveće probleme istaknula je činjenicu da se nasilnike ne sankcionira i da se s njima ne radi u smislu pružanja psihološke pomoći. "To su ljudi koji imaju psiholoških problema - ili je to rezultat nasilja koji su oni doživjeli u mladosti ili je to postratni period koji je od njih stvorio nasilnike", kazala je Borić. Smatra da se nasilje može spriječiti edukacijom mladih od vrtićke dobi te da to može dovesti do pozitivnih pomaka. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se deveti put u spomen na tragičan događaj 22. rujna 1999., kada su u prostorijama Općinskog suda u Zagrebu ubijene tri žene u tijeku brakorazvodne parnice. Radilo se o sutkinji Ljiljani Hvalec, odvjetnici Hajri Prohić i supruzi ubojice Gordani Oraškić.

ZAGREB

Središnja zona grada Zagreba danas je, na Dan bez automobila, biti zatvorena za promet motornih vozila kako bi se građani potaknuli da pješačenjem, vožnjom biciklima ili javnim gradskim prijevozom pridonesu boljem i zdravijem načinu života. Od 8 do 20 sati za promet motornih vozila bit će zatvorena središnja gradska zona. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić će u 16,45 sati na uglu Tesline i Gajeve ulice ispratiti tradicionalnu kolonu biciklista u sklopu manifestacije "Zagrebačka žbica". Na vožnju zagrebačkim ulicama, s ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu, biciklisti će s Trga Petra Preradovića krenuti u 17 sati, a oko 17,45 sati očekuje se njihov dolazak na Savski nasip. Na "Zagrebačkoj žbici" sudjelovat će i timovi veleposlanstava Nizozemske i Danske, EU te Grada Zagreba. Udruga Sindikat biciklista organizirat će akciju "Kritična MASArykova", kojom će upozoriti da u Zagrebu nedostaje prostora za pješake i bicikliste.

KARLOVAC

Sajam cjeloživotnog učenja u Karlovačkoj županiji održava se danas na karlovačkoj Promenadi, u organizaciji Mreže za cjeloživotno učenje, čije su članice predstavile svoje programe. Mrežu za cjeloživotno učenje čine Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), karlovačka Hrvatska gospodarska i Obrtnička komora te 15 srednjih škola i učilišta koje se bave obrazovanjem odraslih. Uz svoje redovite programe predstavili su i programe kojima će od ponedjeljka, 24. rujna do nedjelje, 30. rujna obilježiti Tjedan cjeloživotnog učenja. Mnogi posjetitelji Sajma traže informacije o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, po kojima su srednje škole koje imaju četverogodišnje obrazovne programe obvezne prihvatiti na daljnje školovanje učenike koji su završili trogodišnje programe i namjeravaju nastaviti školovanje. Osobama sa završenim trogodišnjim zvanjima škola je dužna sačiniti program i odrediti "razlikovne i dopunske ispite", a kada ih polože, moći će sjesti u četvrti razred s drugim učenicima i besplatno završiti četverogodišnji program te time steći pravo na polaganje državne mature i studiranje. Budući da je ova godina "godina aktivnog starenja" osobe treće životne dobi bit će pozvane da probaju svladati osnove korištenja računala u praktikumu učilišta "Pouka", za što postoje programi i radionice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙