FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan bez automobila, 22. rujna

ZAGREB, 22. rujna 2012. (Hina) - Danom bez automobila, 22. rujna, zahvaljujući kojem se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova pretvaraju u pješačke zone, završit će 11. Europski tjedan kretanja (mobilnosti) koji se ove godine održavao uz geslo "Kretanje u pravom smjeru".

Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Problemi zbog neodgovorne uporabe automobila, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. ustanovljenje Dana bez automobila, iz čega je nakon dvije godine izrastao Europski tjedan kretanja (mobilnosti), najmasovnija manifestacije posvećena održivom kretanju.

Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), obilježava se od 16. do 22. rujna radi poticanja na strateško promišljanje o održivoj urbanoj mobilnosti. Integriranim planskim pristupom koji uzima u obzir sve oblike prijevoza u gradskim i prigradskim područjima, značajno se može podići kvaliteta života u urbanim područjima, gdje onečišćeni zrak, buka uzrokovana gustim prometom, ili primjerice, prometne gužve predstavljaju velik problem.

U Zagrebu će, u sklopu obilježavanja Dana bez automobila, 22. rujna od 8 do 20 sati za promet motornih vozila biti zatvorena središnja gradska zona, u kojoj će moći voziti samo interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila javnoga gradskog prijevoza i taksiji.

U Zagrebu će se održati tradicionalna "Zagrebačka žbica" - vožnja biciklima, od središta grada do Savskog nasipa. Na "Zagrebačkoj žbici" će, među ostalim, sudjelovati i timovi veleposlanstava Nizozemske i Danske, Europske unije u RH i Grada Zagreba.

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode RH doznaje se da je ove godine sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja dosad registriralo 2000 sudionika iz 38 država, među kojima 15 iz Hrvatske: Crikvenica, Čakovec, Đurđevac, Ivanić-Grad, Karlovac, Koprivnica, Kutina, Labin, Ogulin, Osijek, Pula, Rijeka, Šibenik, Zabok i Zagreb. U Ministarstvu ističu kako hrvatski gradovi aktivno sudjeluju u toj inicijativi od njezinih početaka 2002. i postižu vrlo zapažene rezultate. Koprivnica je za provedbu inicijative nagrađena 2007. nagradom Europski tjedan kretanja, dok je Zagreb 2008. i 2011., a Ivanić-Grad 2009. godine bio finalist izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙