FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Dio oporbenih zastupnika u poslijepodnevnoj je saborskoj raspravi izrazio sumnju u provedivost predloženog zakona o poticanju investicija i unapređenju "investicijskog okružja", a Josip Đakić (HDZ) kazao je da bi taj zakon "mogao završiti fijaskom, kao javno privatno partnerstvo (JPP) u Varaždinskoj županiji". "Moguć je fijasko ovog zakona, kao JPP-a u Varaždinskoj županiji, koje je poslužilo za legalno pranje novca", ustvrdio je Đakić. Izrazio je bojazan da bi neki poduzetnici zbog predloženog zakona mogli završiti i u zatvoru, kao što je, tvrdi, zbog JPP-a u zatvoru završio varaždinski poduzetnik, bivši direktor i vlasnik Meteor grupe Duško Paripović. Pritom se pozvao na izvještaj, kako je rekao, Regionalnog tjednika, po kojem će nad dvadesetak škola i dvorana u Varaždinskoj županiji upravljati vjerovnici Meteor grupe, koja je u stečaju. Na njegovo je izlaganje reagirao HNS-ovac Milorad Batinić, ustvrdivši da je JPP u Varaždinskoj županiji bio uspješan, te da je rezultirao zaposlenošću građevinskog sektora, jednosmjenskom nastavom u većini škola i izgradnjom brojnih školskih dvorana.

ZAGREB - Hrvatski će sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. Strategijom su, po riječima ministra zdravstva Rajka Ostojića, obuhvaćena područja palijativne skrbi, master plan bolnica i ljudski resursi. Među prioritetima je jačanje ljudskih resursa u zdravstvu, a predviđa se i reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova povezivanjem domova zdravlja, liječnika obiteljske medicine u koncesiji, dnevnih bolnica i specijalističko-konzilijarne bolničke službe. Prioriteti uključuju i poticanje kvalitete u zdravstvenoj zaštiti kroz izradu kliničkih smjernica, jačanje preventivnih aktivnosti, očuvanje financijske stabilnosti zdravstva, informatizaciju i drugo.

ZAGREB - Saborski Odbor za medije danas je odlučio kako će sa svih osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a te 20 kandidata za članove Nadzornog odbora i 32 za Programsko vijeće HRT-a obaviti razgovore prije nego sastavi listu kandidata na temelju koje će o izborima za te dužnosti na HRT-u odlučivati Hrvatski sabor. Predsjednik Odbora Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) je predložio, a članovi Odbori prihvatili da se nikoga od kandidata ne isključuje, već da svi dobiju pravo predstaviti se Odboru, koji će o tome zadovoljavaju li uvjete javnog poziva, kada će se pozivati na intervju te o načinu kako će Odbor to provesti odlučiti na idućoj sjednici, u srijedu. Goran Beus Richembergh (HNS) rekao je kako činjenica da svih 32 kandidata za 9 članova Programskog vijeća HRT-a zadovoljavaju sve uvjete koje predviđa javni poziv pokazuje da Sabor ima priliku za kvalitetan odabir. S obzirom na specifičnost izbora za četiri člana Nadzornog odbora, za koje se prijavilo 20 kandidata (većina od ukupno pet članova mora imati iskustva u medijima), zauzeo se za striktno držanje tog kriterija pri odlučivanju. Što se tiče osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, Richembergh je rekao kako ga je neugodno iznenadio materijal koji su izradile stručne službe Odbora, kojim se, ocijenio je, diskvalificiraju dvojica kandidata jer nemaju 10 godina radnog iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili u nekim drugim poslovnim sustavima. "Molim vas da se držimo formulacije da se radi o deset godina iskustva i da budemo 'fair' pa svim kandidatima omogućimo da se u ravnopravnoj utakmici predstave Odboru", poručio je članovima Odbora, koji se usuglasili sa zaključkom da Odbor razgovor obavi sa svim kandidatima.

ZAGREB - Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo opovrgnuo je danas izrečene optužbe nekih političkih stranaka da je Grad Zagreb odgovoran za agoniju Tvornice željezničkih vozila (TŽV) Gredelj navodeći kako su činjenice "posve suprotne" odnosno da bez socijalne politike Grada i poticanja poduzetništva ta tvrtka ne bi ni dosad preživjela. "Objede na račun Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića odbijamo kao prizemno i neodgovorno predizborno politikantstvo koje ni na koji način ne pomaže u očuvanju radnih mjesta u 'Gredelju', ali zato dovodi u zabludu javnost i radnike Gredelja koji su s pravom zabrinuti za svoja radna mjesta i sudbinu svojih obitelji", poručio je Prežigalo s konferencije za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi. Ustvrdio je da bez gradske politike 'Gredelj' najvjerojatnije ne bi preživio odnosno da se ne bi do danas očuvale ni proizvodnja niti radna mjesta. Pritom je podsjetio da je narudžbom 140 niskopodnih tramvaja Grad Zagreb omogućio hrvatskom konzorciju Gredelj/Končar desetgodišnji posao i prihod od 250 milijuna eura, a kupnjom zemljišta od TŽV-a Gredelj novu zaradu od 90 milijuna eura.

ZAGREB - Okrugli stol o temi "Zaboravljena povijest Zagreba" na kojem je predstavljen projekt "Virtualni muzej Dotrščina" kojeg je cilj vratiti u kolektivnu memoriju lokaciju na kojoj je ubijeno više tisuća ljudi, održan je danas u Kući ljudskih prava. Inicijativu "Virtualni muzej Dotrščina" je, u tjednu Svjetskog dana mira, pokrenuo Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta", a predstavili su ga voditeljica "Documente" Vesna Teršelič, idejni autor projekta Saša Šimpraga i autorica prvog postava muzeja "Pisci i publicisti ubijeni na Dotrščini" Nataša Mataušić iz Hrvatskog povijesnog muzeja. O ustaškom teroru u Zagrebu govorio je povjesničar Ivo Goldstein, a svoja sjećanja na to vrijeme iznio je Juraj Hrženjak.

ŠIBENIK - Na Županijskom sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje Draganu Paravinji, optuženom za pokušaj silovanja i ubojstvo maloljetne Antonije Bilić iz Krički, izvijestio je novinare glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić. Pred sutkinjom u postupku Nives Nikolac, a na zahtjev obrane, danas su pregledavane snimke s nadzornih kamera te ostali materijalni dokazi. Policija je, naime, izuzela snimke koje su zabilježile kamere uz prometnice kojima se na dan nestanka Antonije Bilić svojim kamionom kretao Paravinja, kako bi im pomogle u rasvjetljavanju događaja. Odvjetnica Dragana Paravinje Ankica Giljanović još je ranije zatražila izvođenje svih dokaza. Budući da spis ima preko tisuću stranica, očekuje se da presuda neće moći biti izrečena koncem rujna, kao što je bilo najavljeno. Branko Ivić danas nije rekao kada će se zakazati novo ročište u ovom suđenju zatvorenom za javnost.

ZAGREB - Za "ukupna, izvanredna dostignuća i dugogodišnji predani rad na zaštiti hrvatske kulturne baštine" danas je u Klovićevim dvorima Nadi Grujić dodijeljena Nagrada Vicko Andrić za životno djelo, dok je istoimenu godišnju nagradu dobio tim restauratora i konzervatora za rad na Peristilu Dioklecijanove palače u Splitu. Ta nagrada više je priznanje za trud nego za rezultate jer je stambena arhitektura kojom se bavim još zapostavljeno područje arhitekture, iako je danas, osobito u Dubrovniku, ugrožena, rekla je Grujić, koja je u velikoj mjeri doprinijela zaštiti, očuvanju i obnovi tog grada, osobito nakon potresa 1979. te nakon ratnih razaranja početkom devedesetih. Godišnju Nagradu Vicko Andrić dobilo je dvadesetak konzervatora i restauratora iz Odjela za staru gradsku jezgru Grada Splita, Konzervatorskog odjela u Splitu i Restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu za zahtjevan i složen zadatak radova na Peristilu, koji su se odvijali u pet faza od 2002. do 2012. U početku zamišljen kao postupak čišćenja površina kasnoantičke arhitekture, projekt je prerastao u složenu intervenciju koja obuhvaća saniranje konstrukcije, konzerviranje autentične građe i prezentiranje cjeline Peristila.

LEPOGLAVA - "Stare i nove europske čipkarske tradicije" naziv je šesnaestog međunarodnog festivala čipke koji je večeras u Lepoglavi otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknuvši važnost nematerijalne kulturne baštine čipkarstva koja, osim lokalnog značenja, ima turistički i komercijalni potencijal. Umjetnost lepoglavske čipke važno je uvrstiti u prepoznatljivu turističku ponudu kako bi se, uz komercijalni učinak, očuvala tradicija čipkarstva, istaknula je, otvarajući manifestaciju, ministrica Andrea Zlatar Violić, izaslanica predsjednika Republike Ive Josipovića, koji je pokrovitelj ovogodišnjeg festivala. U svrhu očuvanja tradicije lepoglavskog čipkarstva ministrica je najavila pokretanje posebne linije programa koje njezino ministarstvo dogovara s ministarstvom poduzetništva s nakanom gospodarsko osmišljavanje čipkarstva kao jedinstvenog, izvornog, hrvatskog proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu. Festival čipke, najveća lepoglavska manifestacija, do 23. rujna predstavit će atraktivne domaće, ali i inozemne čipkarske radove iz Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije. Tradicionalno, pratit će ju izložbe radova iz privatnih i javnih zbirki, radionice za izradu čipke te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Lepoglavska čipkarska manifestacija ove se godine održava u spomen na 100. obljetnicu rođenja i 20. obljetnicu smrti čipkarice Danice Broessler, zaslužne za očuvanje posebnog oblika čipkarstva lepoglavskog kraja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙