FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Saborski klubovi najavili su danas potporu zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja kako ga predlaže Vlada, no oni oporbeni upozorili su da oporavak gospodarstva i poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj ne ovisi tek o jednom zakonu. Domagoj Ivan Milošević rekao je kako HDZ podupire zakon kao važan korak za unapređenje investicijskog okruženja, ali i naglasio kako se problemi nekonkurentnosti i loše investicijske politike neće riješiti samo jednim zakonom. "Ni jedan, pa ni ovaj zakon, neće riješiti naš problem nekonkurentnosti u odnosu prema stranim i domaćim ulagačima", poručio je Milošević. Složio se s ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem u potrebi za ulaganjima i jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, te sa stavom da "samo u mrtvačnici vlada red". Zoran Vinković kazao je kako u HDSSB-u na predloženi zakon gledaju kao na mali korak naprijed, jer, naglasio je, oporavak gospodarstva zahtjeva niz konkretnih mjera središnje vlasti. Natalija Martinčević je u ime HNS-a kazala kako je predloženi zakon jedan od najznačajnijih poteza u smjeru jačanja gospodarstva ove Vlade koja je, naglasila je, stvaranje pozitivnog investicijskog okružja postavila kao jedan od svojih ključnih ciljeva.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Petar Čobanković, kojemu je Sabor jučer skinuo imunitet i odobrio pokretanje kaznenog postupka zbog tzv. afere Planinska, izjavio je danas kako je sve to dio normalne procedure. „To je dio normalne procedure. Ja sam legalist i stojim na stajalištu da sve treba istražiti, ispitati i sankcionirati, bez obzira o kome se radi“, rekao je Čobanković novinarima u Saboru. Na pitanje povlačili li se iz politike, Čobanković je odgovorio kako ni ta mogućnost nije isključena.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prozvao je danas vladu Zorana Milanovića zbog nebrige o nacionalnim interesima te im poručio kako će se za nacionalne interese najbolje pobrinuti time da odu s vlasti. „Kraj takvih skrbnika o nacionalnim interesima, neprijatelji nam uopće nisu potrebni. U onom trenutku kad odu s vlasti najbolje će se pobrinuti za nacionalne interese“, poručio je Karamarko Milanovićevoj vladi u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru. Premijerov nastup na aktualnom satu nazvao je vulgarnim, agresivnim i nepristojnim. „Ono je bilo vulgarno, agresivno, nepristojno, bilo je vrijeđanje sabora a ne samo naših zastupnika, a u tome je sudjelovao i asistirao statist Leko“, ocijenio je čelnik HDZ-a. Osvrćući se na svoj jučerašnji 'nogometni riječnik', zbog kojeg ga je danas Milanović prozvao rekavši kako ratifikacija sporazuma između Hrvatske i BiH nije pitanje rezultata utakmice između dviju stranaka, Karamarko je kazao kako je samo htio biti slikovit. „Htio sam biti slikovit i pokazati i njemu i naciji da doista vodimo 2:0“, rekao je Karamarko dodavši kako je aktualna vlada na njihov pritisak reterirala po pitanju Pelješkog mosta kao što je Milanović reterirao na Aktualnom satu po pitanju ratifikacije sporazuma.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za zahvat rekonstrukcije termoelektrane Plomin, to jest zamjenu postojećeg bloka 1 s blokom C u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta, priopćeno je iz toga ministarstva. „Za TE Plomin vrijedit će najstroži standardi zaštite okoliša te stroge mjere nadzora koje vrijede za sve slične elektroenergetske objekte u Europskoj uniji,“ ističe ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, navodi se u priopćenju. Nositelj projekta, Hrvatska elektroprivreda d.d, ovime će osigurati povećanje proizvodnje električne energije iz domaćih izvora te uvođenjem suvremenih, najboljih dostupnih tehnologija osigurati najviše standarde zaštite okoliša, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Oko 600 radnika Tvornice željezničkih vagona Gredelj prosvjedovalo je danas na Markovu trgu pred sjedištem Vlade gdje su upozorili na stanje u toj tvrtki i usprotivili se otpuštanjima i najavi stečaja tog poduzeća. Prosvjed je započeo u Trnjanskoj cesti ispred starog pogona Gredelja, a u prosvjednoj povorci ulicama Zagreba radnici su stigli na Markov trg gdje je prosvjed okončan nakon što su sindikalni predstavnici Gredelja izvijestili radnike da je peteročlano sindikalno izaslanstvo - tri predstavnika sindikata Gredelja i predsjednici dviju sindikalnih središnjica, pozvano na razgovor u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture gdje će s ministom Sinišom Hajdaš Dončićem raspravljati o stanju u Gredelju. Radnici Gredelja su s Markova trga prozvali Vladu zbog stanja u Gredelju, zamjerajući joj što toj tvrtki ne omogućava dobivanje poslova na domaćem tržištu te je optužuju da istovremeno pogoduje Gredeljevim konkurentima iz inozemstva. "Lopovi", "Ne damo Gredelj", neki su od najčešćih uzvika prosvjednika koji su najčešće prozivali premijera Zorana Milanovića, potpredsjednike Vlade Radimira Čačić i Branka Grčića, ministra financija Slavka Linića i ministra prometa Sinišu Hajdaš Dončića. Prema riječima sindikalnih vođa u toj tvrtki, vrijednost Gredeljeve imovine je 1,5 milijardi kuna, što je nekoliko puta više od Gredeljevih dugovanja, pa nema osnove za stečaj.

ZAGREB - Uredu za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata prijeti ukidanje, upozorio je danas predsjednik njegovog upravnog vijeća Andrija Hebrang ustvrdivši da se time "stare žrtve ubijaju na nov način". Hebrang je istaknuo da je cilj Prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja nakon drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja ukinuti Ured kao samostalnu pravnu osobu i njegove poslove prebaciti u ministarstvo nadležno za branitelje. "Sva daljnja otkopavanja time će biti zaustavljena, jer se na terenu zbog straha svjedoka neće moći dobiti podaci", upozorio je Hebrang na tiskovnoj konferenciji tog Ureda. Ukidanje Komisije za ratne i poratne žrtve u Hrvatskoj, čije je djelovanje bivši premijer Ivica Račan, kako tvrdi Hebrang, od straha od mogućih rezultata prebacio u ministarstvo znanosti, dokazuje da će biti zaustavljena daljnja otkopavanja grobišta, jer ih nakon te odluke do početka rada sadašnjeg ureda nije bilo.

ZAGREB - Povratnik iz Australije Rade Buljubašić od Hrvatske elektroprivrede (HEP), gdje je po tvrdnjama tužiteljstva bio samo fiktivno zaposlen, na ruke je primio više od 200 tisuća kuna, zaključila je financijska vještakinja koja je danas svjedočila na suđenju bivšem direktoru HEP-a Ivanu Mravku i još trojici voditelja u tom javnom poduzeću. Vještakinja Katarina Bandalović pregledom dokumentacije utvrdila je da je Buljubašić od HEP-a na ruke primio 203.307 kuna, dok je zajedno s porezima i obveznim davanjima HEP na ime plaća na njega potrošio više od 350 tisuća kuna. Te su brojke slične onima iz optužnice u kojoj je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ustvrdilo da se isplaćenim plaćama i naknadama Buljubašić okoristio za 235 tisuća kuna, što je HEP u konačnici stajalo 358 tisuća kuna. Svjedokinja je kazala i da se iz dokumenata koji su joj bili na raspolaganju ne može zaključiti je li Buljubašić kao zaposlenik HEP-a bio na dužem bolovanju ili je zbog drugog razloga dulje vrijeme izbivao s posla. No, otkrila je da su troškovi službenog mobitela za 2007. knjiženi tek tri godine kasnije, što je nedopustivo.

ZAGREB - Tridesetak hrvatskih i slovenskih stručnjaka sudjelovalo je danas na prvoj od sedam radionica u sklopu projekta "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće", priopćeno je iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama (UHS) Grada Zagreba. "Komunikacija između različitih razina hitnih službi" bila je tema radionice koju je organizirao Ured u svrhu detaljnog upoznavanja sudionika sa postojećim komunikacijskim sustavom te provjere tehničke i operativne sposobnosti. Glavna zadaća projekta je unaprjeđenje pripravnosti sustava zaštite i spašavanja, priprema stanovništva za slučaj nuklearne nesreće te jačanje međunarodne suradnje u zaštiti i spašavanju na regionalnoj i lokalnoj razini. Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 kilometara od državne granice. Obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u nuklearnoj elektrani, vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna po stanovništvo je vrlo mala, no posljedice takve nesreće za zajednicu su velike što zahtijeva visoku pripremljenost snaga koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju te razrađene procedure međugranične suradnje.

ŽUPANJA - Završila su ovogodišnja arheološka istraživanja na prapovijesnom groblju s prijelaza kasnog brončanog u rano željezno doba na lokalitetu "Purić-Ljubanj" u blizini Vrbanje na županjskom području, a koje od 2008. godine uz tehničku i stručnu pomoć Sveučilišta u engleskom gradu Southamptonu provodi Zavičajni muzej "Stjepan Gruber" iz Županje. Na tom se lokalitetu usred šuma spačvanskog bazena istražuje grobni kompleks s ukupno 117 grobnih humaka-tumula u kojima je u svakom evidentirano i po desetak ukopa, kazala je voditeljica arheoloških istraživanja Andreja Malovoz iz županjskog Zavičajnog muzeja "Stjepan Gruber" dodajući kako je taj lokalitet ključan za daljnju interpretaciju ovog područja radi određivanja kulturnih utjecaja s prijelaza iz brončanog u željezno doba. Dodala je da je u šumama spačvanskog bazena, koji se prostire od granice sa Srbijom do mjesta Bošnjaci kod Županje, otkriveno još 14 istih grobnih kompleksa s ukupno oko 800 tumula koji tvore ritualni krajolik još neviđen na prostoru županjske Posavine.

ZAGREB - Pilot-projekt "Glazba u mom kvartu" što ga na inicijativu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport organizira Hrvatska glazbena mladež u suradnji sa Centrima za kulturu i zagrebačkim osnovnim školama započinje sutra, 21. rujna, koncertom Gudačkog kvarteta Sebastian u Centru za kulturu i informacije Maksimir za učenike od 5. do 8. razreda tamošnjih škola. Najavio je to pročelnik ureda Ivica Lovrić na današnjoj konferenciji za novinare ističući kako s projektom, koji će potrajati tijekom školske godine 2012/2013., žele promicati glazbenu umjetnost među djecom i mladima te razviti njihov interes za glazbu.

ZAGREB - Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) sezonu otvara 25. rujna dvjema paralelnim izložbama posvećenim dvojici svestranih umjetnika, Miljenku Horvatu i Antunu Motiki, koji su ostavili dubok trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti ali su unatoč tome ostali prilično nepoznati domaćoj javnosti. "Riječ je o dvojici iznimno zanimljivih umjetnika čiji je opus domaćoj javnosti manje poznat, ali koji su svojim stvaralaštvom postali nezaobilazan dio svih pregleda suvremene hrvatske umjetnosti", kazala je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ravnateljica muzeja Snježana Pintarić. Izložbe u MSU-u predstavit će njihove nedovoljno poznate radove s fokusom na eksperimentalni, tragalački duh koji je obilježio njihovo stvaralaštvo, a ostvarene su zahvaljujući donacijama i otkupu velikog broja njihovih umjetničkih djela te uz pomoć i suradnju njihovih obitelji.

ZAGREB - Film "Srce mesara", urbana obiteljska drama u režiji Antonija Nuića, jedini je filmski projekt iz Hrvatske koji će biti sufinanciran sredstvima Programa MEDIA u okviru potpore razvoju pojedinačnoga projekta, izvijestio je danas Propeler film, producent Nuićeva filma koji će se početi snimati iduće godine. Film će se sufinancirati s 30 tisuća eura, a Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) prepoznala ga je kao "kvalitetnu i suptilnu komediju pozitivnoga gledišta na trenutne socijalne tranzicije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙