FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN o HBOR-ovom programu kreditiranja obnove zgrada

ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je da Program kreditiranja projekata energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ne sadrži državnu potporu, priopćeno je iz AZTN-a.

Riječ je o programu putem kojeg će HBOR izvođačima radova obnove zgrada javnoga sektora, odabranim putem javnog natječaja, odobravati povoljne kredite uz kamatnu stopu od četiri posto.

S obzirom da je riječ o obnovi zgrada javnoga sektora (škole, vrtići, bolnice itd.), da su krajnji korisnici kredita vlasnici javnih zgrada, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave u čijem su vlasništvu objekti koji se obnavljaju, a da će izvođači radova biti izabrana na javnom natječaju prema kriteriju najpovoljnije ponude, Agencija je utvrdila da krediti HBOR-a po povoljnoj kamatnoj ne predstavljaju državnu potporu ni izvođačima radova niti vlasnicima zgrada.

Naime, najvažniji kriterij za odabir projekta i izvođača je da uštede na budućim troškovima energije budu dostatne za vraćanje kredita HBOR-u.

Ovaj model kreditiranja se provodi tako da se dodjela kredita omogućuje izvođačima radova za financiranje obnove zgrada, a stvarnu otplatu kredita preuzimaju vlasnici javnih zgrada - jedinice lokalne i regionalne samouprave - iz budućih ušteda na energiji, navode iz Agencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙