FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nekoliko dobrih vijesti učvrstilo Crobex iznad 1.700 bodova

ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Nakon dva dana pada, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je porastao, učvrstivši se iznad psihološki važne razine od 1.700 bodova, što se zahvaljuje nekolicini dobrih vijesti s domaće poslovne scene.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,78 posto, na 1.713 bodova, dok je Crobex10 skočio 1,12 posto, na 944 boda.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 8 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego jučer u ovo doba, no od toga je oko 2 milijuna kuna ostvareno državnim obveznicama.

„Aktivnost na domaćem tržištu nešto je veća nego jučer, a stiglo je i par dobrih vijesti s domaće poslovne scene, pa su Crobexi u plusu“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Među najvećim je dobitnicama danas dionica IGH, s rastom cijene za više od 6 posto i prometom od oko pola milijuna kuna, nakon što je jutros objavljeno da su IGH Projekti, u stopostotnom vlasništvu IGH, te tvrtke Kincl i Neidhart arhitekti sklopili sa Zračnom lukom Zagreb ugovor za izradu projektne dokumentacije putničkog terminala, vrijedan devet milijuna eura ili 66,7 milijuna kuna.

Dionica Diokija poskupila je, pak, više od 5 posto, nakon napisa u medijima da su računi Diokija i Dina Petrokemije deblokirani na 72 sata, tijekom kojih se očekuje uplata pet milijuna eura turskog Caliskana za kupoprodaju Diokijeve talijanske tvrtke Adriaoil SpA, te isplata zaostalih plaća radnicima Diokija i Dine.

Najlikvidnija je, s prometom od gotovo 2 milijuna kuna, povlaštena dionica Adrisa, kojoj se cijena kreće oko 220 kuna.

Na listu milijunašica uvrstila se i dionica Podravke, kojoj je cijena porasla 5,3 posto, na 252 kune.

Dionici Ingre, koja je posljednjih dana bila u fokusu ulagača zbog objave ponude za preuzimanje od strane Đure Đakovića, cijena je danas oslabila daljnjih 0,4 posto, uz nevelik promet od oko 110 tisuća kuna.

Na europskim je burzama, pak, splasnuo entuzijazam od jutros, kojega je potaknula japanska središnja banka daljnjim labavljenjem monetarne politike kako bi oživjela rast gospodarstva.

Nakon osjetnog rasta cijena dionica na samom početku trgovanja, londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su oko podneva u blagom minusu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙