FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezno trgovanje, u fokusu i dalje Ingra

ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Nakon sedam dana neprestanog rasta, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks jučer blago oslabio, uz vrlo mršav promet, a i danas se očekuje oprezno trgovanje jer ni s domaće ni sa svjetske gospodarske scene ne stižu poticajne vijesti.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 pad Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,05 posto, na 1.715 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,21 posto, na 939 bodova, najvišu razinu od 24. svibnja, kada je iznosio 945 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 6 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u petak.

Kako je u petak Hanfa odobrila Đuri Đaković Holdingu objavu ponude za preuzimanje Ingre po cijeni od 6 kuna po dionici, jučer je u fokusu ulagača bila dionica te građevinske kompanije.

Uz promet od 1,8 milijuna kuna, cijena Ingre pala je 4,96 posto, na 4,98 kuna.

Đuro Đaković uvjetovao je svoju ponudu dosezanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre. Pad cijene Ingre pokazuje da su ulagači sumnjičavi po pitanju može li se u ponudi dosegnuti taj prag.

Dionici Đ. Đaković Holdinga cijena je, pak, porasla za 1,72 posto, na 72,73 kune, no uz promet od svega 90-ak tisuća kuna.

„Na Zagrebačkoj je burzi tjedan počeo niskim prometima i stagnacijom Crobexa, a sličnu situaciju očekujemo i danas. U fokusu bi i dalje mogla biti Ingra, no prag za uspjeh preuzimanja od 95 posto dionica Ingre vrlo je visok, pa se čini da ulagači ne vjeruju da će ta akvizicija uspjeti“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako nema drugih vijesti s domaće gospodarske scene koje bi mogle razbuditi ulagače, pratit će se kretanja na svjetskim burzama. A ni tamo više ne vlada euforično raspoloženje, kao prošloga tjedna.

„Na svjetskim je burzama tjedan počeo korekcijom cijena dionica jer ulagači unovčavaju dobitke od prošloga tjedna, kada su cijene snažno porasle, nakon Fedove najave novih poticajnih gospodarskih mjera“, kaže Ana Franin.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene pale, nakon što su u petak dosegnule najviše razine u gotovo pet godina, a pod najvećim su pritiskom bili prošlotjedni najveći dobitnici: financijski, energetski i rudarski sektor.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 0,30 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,31, a Nasdaq indeks 0,17 posto.

Glavno je pitanje među ulagačima jesu li burzovni indeksi dosegnuli svoj vrhunac, pa slijedi njihov pad, ili je to samo predah tržišta pred nastavak rasta.

Dok odgovor na to pitanje ne bude jasniji, na burzama se očekuje oprezno trgovanje. Tako je bilo jutros na azijskim tržištima, a i na europskim su burzama ulagači suzdržani na početku dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙