FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran preko Iraka opskrbljuje sirijski režim

ISTANBUL, 16. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Iran koristi irački zračni prostor za opskrbu snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada a tisuće boraca iračkih milicija su prešle granicu kako bi pomogli Siriji, izjavio je u nedjelju odbjegli irački potpredsjednik Tarik al Hašemi.

"Moja zemlja je nažalost postala iranski koridor za opskrbu autokratskog režima Bašara al Asada, u to nema sumnje", rekao je on u razgovoru za Reuters u Istanbulu.

Hašemi (69), jedan od vodećih sunitskih čelnika u Iraku, izbjegao je u travnju ove godine u Tursku gdje živi s obitelji pod zaštitom turske države. Irački sud ga je osudio na smrt zbog navodne odgovornosti za smrt jednog odvjetnika i jednog generala. Hašemi je odbacio tu presudu kao "završnu fazu teatralne kampanje" protiv njega i optužio iračko pravosuđe da djeluje po naredbama njegovog suparnika, iračkog premijera Nurija Malikija.

"Ne radi se samo o zračnom prostoru. Tu su i tisuće pripadnika milicija koje podržavaju Bašara al Asada i ubijaju nedužni sirijski narod", dodao je on. Hašemi je za takvo stanje optužio Malikija.

On je također rekao da irački režim pomaže Teheranu da zaobiđe sankcije međunarodne zajednice. Hašemi navodi da Iranci, suočeni s inflacijom i padom vrijednosti rijala, kupuju dolare u iračkim bankama i prenose ih preko granice u svoju domovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙