FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DAMASK - Međunarodni mirovni izaslanik Lahdar Brahimi rekao je u subotu nakon susreta sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom da sukob u Siriji predstavlja "prijetnju za sirijski narod, za regiju i za svijet". "Kriza je opasna, ona se pogoršava i predstavlja prijetnju za sirijski narod, za regiju i za svijet", rekao je mirovni posrednik novinarima u Damasku, nakon susreta sa šefom sirijske države. Brahimijev posjet Siriji, prvi otkad je zamijenio Kofija Annana, odvija se dok se krvavi sukobi nastavljaju u zemlji pri čemu je još 125 osoba ubijeno u petak, od kojih 100 civila, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava. "Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi postigli napredak", rekao je Brahimi. "Bit ćemo u kontaktu sa zemljama koje imaju interes i utjecaj na sirijsko pitanje", dodao je.

DUBAI - Ogranak al Kaide u Jemenu pozvao je muslimane da pojačaju prosvjede i ubiju još američkih diplomata u muslimanskim zemljama, nakon što je američki film koji vrijeđa proroka Muhameda izazvao protuameričke prosvjede i nasilje u islamskom svijetu. "Tko god naiđe na američke veleposlanike ili izaslanike treba slijediti primjer potomaka Omara al-Muhtara (Libijaca) koji su ubili američkog veleposlanika", navodi ogranak misleći na napad na američki konzulat u Bengaziju u utorak. "Neka izbacivanje veleposlanstava bude korak prema oslobađanju muslimanskih zemalja od američke hegemonije", navodi se u priopćenju postavljenom u subotu na internetskoj stranici al Kaide. Također se ističe da da je film koji vrijeđa proroka Muhameda dio "križarskih ratova protiv islama".

TOKIO - Snažan tajfun Sanba popraćen silovitim vjetrom brzine do 270 kilometara na sat kreće se u subotu prema arhipelagu Okinawe na jugu Japana, zbog čega je otkazano 80 letova, rekli su dužnosnici. Tajfun Sanba koji se u subotu ujutro nalazio u Tihom oceanu na približno 310 kilometara južno od Okinawe trebao bi doseći japansku obalu rano ujutro u nedjelju, objavila je Japanska meteorološka agencija. Otkazano je 76 letova tvrtki Nippon Airways i Japan Airlines s dolaskom i odlaskom iz Okinawe, čime je pogođeno gotovo 17.000 putnika, objavili su dužnosnici dviju zračnih kompanija.

MADRID - Pod geslom "Žele uništiti zemlju, treba ih spriječiti", prosvjednici iz čitave Španjolske zauzeli su u subotu Madrid prosvjedujući protiv politike štednje. Od jutra tisuće prosvjednika krenulo je avenijama u središtu grada, a među njima su nastavnici, roditelji i učenici, zdravstveni radnici, kulturni djelatnici, službenici i umirovljenici. Pridružili su im se prosvjednici iz svih španjolskih regija, pristigli autobusima, a prosvjed organiziraju dva velika španjolska sindikata UGT i CCOO, pored 150 organizacija. "Smanjuju plaće, povisuju porez, vraćamo se 20 do 30 godina unatrag", kaže jedan prosvjednik, 44-godišnji vatrogasac iz Andaluzije. Radi se o najvećem prosvjedu od 19. srpnja kad je stotine tisuća prosvjedovalo u Madridu izražavajući nezadovoljstvo zbog proračunskih rezova.

MOSKVA - Rusija se u subotu priprema za novi veliki prosvjed oporbe kojim se želi upozoriti na socijalne nepravde. U Moskvi, gdje se organizatori "Marša milijuna" nadaju privući 50.000 osoba, usprkos dopuštenju prosvjeda za najviše 25.000 osoba, snage sigurnosti pripremaju se aktivno od jutra, postavljajući metalne ograde u središtu grada. Približno 7.000 policajaca trebalo bi biti raspoređeno tijekom okupljanja na Trgu Puškin. Prosvjednici će hodati duž bulevara do avenije Saharov gdje će biti održan miting. Marš bi ovog puta trebao upozoriti na socijalne nepravde. "Dnevni red je onaj koji smo formulirali na proljeće. Govorit ćemo o političkim i društveno-ekonomskim reformama", izjavio je jedan od šefova oporbe Sergej Udalcov. Prvi put će u maršu sudjelovati i komunistička stranka, najvažnija oporbena stranka u parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙