FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Vlada je danas odlučila podnijeti zahtjev za ulazak Hrvatske u Europski gospodarski prostor, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić novinarima je objasnila da se tu Hrvatskoj otvara mogućnost korištenja dodatnih sredstava, ali da svoj status tek treba ispregovarati. "Odlučili smo da zatražimo ulaz i počnemo pregovore o ulasku Hrvatske u Europski gospodarski prostor. To je zajedničko tržište u kojem sudjeluju i neke zemlje koje nisu članice, Norveška, Lihtenštajn i Island, i u tom prostoru postoji mogućnost korištenja sredstava, ali status Hrvatske tu moramo ispregovarati", rekla je Pusić. Potvrdila je da Europska komisija pregovara sa CEFT-om o liberalizaciji odnosa između dviju zona slobodne trgovine te najavila da će o tome razgovarati s novim ministrom vanjskih poslova Srbije, na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izvijestio je da je svim školama poslan dopis po kojemu svaki učenik koji završi trogodišnju srednju školu može besplatno nastaviti školovanje u četvrtom razredu i tako steći uvjete za polaganje državne mature i odlazak na fakultet. "U izmjenama Zakona o odgoju i osnovnom obrazovanju na prijedlog mog ministarstva došlo je do promjene. Svako dijete koje završi trogodišnju školu i želi nastaviti školovanje u četvrtom razredu i tako steći uvjete za polaganje državne mature i odlazak na fakultet, sada to može učiniti godinu dana nakon završetka trogodišnjeg smjera na teret države, bez kune troška. Ta izmjena stupila je na snagu i u sve je škole poslan dopis kako se mora provesti ta izmjena zakona", rekao je Jovanović nakon današnje sjednice Vlade. Rekao je da su škole dobile naputak da Ministarstvo do kraja listopada izvijeste koliko je učenika strukovne trogodišnje škole upisalo četvrti razred. "Ukoliko je neka škola već naplatila upis u četvrti razred, morat će vratiti novce", dodao je.

KARLOVAC - Četrdesetak stručnjaka za nuklearnu energiju, među kojima su i direktori nuklearnih elektrana iz Srednje i Istočne Europe, danas su posjetili karlovačku tvornicu Adriadiesel d.d.i Županijsku gospodarsku komoru kako bi se upoznali s proizvodnjom i servisiranjem tzv. havarijskih diesel motora za nuklearne elektrane. Direktor Adriadiesela Vladimir Hristov predstavio je program proizvodnje, a susret je iskorišten i da se ospore laži kako Adriadiesel nema proizvodnju havarijskih diesel motora za nuklearne centrale već da rastavlja stare motore i sklapa "nove" s s brodova itd. "Nakon nekoliko velikih i uspješno obavljenih poslova koje je Adriadiesel dobio u Rusiji bio je izložen lažima koje su stizale čaki i do tadašnjeg predsjednika Ruske federacije Dmitrija Medvedeva koji je oformio državnu komisiju da bi se ispitali naši motori, rekao je direktor Hristov. Budući da je sve bilo u redu oni koji su širili laži o nama moraju platiti rad te komisije, kazao je.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je s predstavnicima Udruge Sindikat biciklista dogovorio da se u roku tjedan dana izađe na teren i još jedanput zajednički utvrdi trasa buduće tzv. biciklističke magistrale od Trga Franje Tuđmana do Maksimira, u dužini od 6,7 kilometara. "Procjenjuje se da je za realizaciju tog projekta potrebno oko milijun kuna, koja sredstva će se unijeti u prijedlog proračuna za 2013. godinu. Dogovoreno je, također, da se izradi dinamički plan realizacije, vodeći računa o svim relevantnim uvjetima i zakonskom okviru", priopćeno je iz Ureda gradonačelnika. Prihvaćena je i inicijativa Sindikata biciklista da se putem javnog natječaja pristupi izradi masterplana za kompletnu biciklističku infrastrukturu grada Zagreba.

SPLIT - Posmrtni ostaci Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo (31), koja je pod još nerazjašnjenim okolnostima ubijena na Marjanu, popodne su zrakoplovom Croatia airlinesa odvezeni prema Frankfurtu odakle će kasno večeras nastaviti put prema Meksiku. Jutros je tijelo sa Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split prebačeno na splitski aerodrom.Tijelo je balzamirano i konzervirano jer tako nalažu propisi zemalja američkog kontinenta da se pri dopremanju preko oceana posmrnih ostataka u te zemlje, u ovom slučaju u Meksiko, s posmrtnim ostacima mora tako postupiti, doznaje se u Posmrtnim uslugama "Tonkić", pogrebnom poduzeću koje je obavilo prijevoz do splitskog aerodroma. Nestanak Selene Margarit Graciano Macedo prijavio je njezin brat splitskoj policiji 22. kolovoza ove godine. Tri dana kasnije, 25. kolovoza, njeno mrtvo tijelo pronađeno je u Park šumi Marjan.

ZAGREB - Bivši pripadnik pričuvne postrojbe MUP-a Miroslav Briševac rekao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu kako pretpostavlja da je tom postrojbom zapovjedao Tomislav Merčep, kojeg se tereti da je kao zapovjednik te postrojbe odgovoran za ubojstva, uhićenja, maltretiranja i pljačku srpskih civila 1991. Svjedok je ustvrdio da ne zna tko im je bio zapovjednik niti tko im je izdavao naređenja, a sudu nije znao objasniti na temelju čega je zaključio da bi im zapovjednik bio Tomislav Merčep. "Jednostavno pretpostavka", rekao je svjedok na traženje suca da pojasni svoj zaključak. Kazao je da je iz novina doznao da je Merčep bio savjetnik ministra unutarnjih poslova i da je hijerarhijski bio iznad. Briševac, koji se u MUP prijavio kao dobrovoljac, kazao je da misli da je u Pakračkoj Poljani, gdje su po optužnici dovođeni, mučeni i ubijani civili, jednom u prolazu susreo Merčepa. Kazao je da ne zna da je u Pakračkoj Poljani bio zatvor i da nije primjetio zarobljene ljude. On osobno, kazao je, nije sudjelovao u nikakvim akcijama već je uglavnom zadržavao u Poljani gdje je sa Zagrebačkog velesajma svaka dva do tri dana dovozio sanitetski materijal.

ŠIBENIK - Dragan Paravinja, 43-godišnji vozač kamiona, optužen da je pokušao silovati i ubio maloljetnu Antoniju Bilić, na današnjem ročištu pred sutkinjom Županijskog suda u Šibeniku nije reagirao na poziv koji mu je nakon prošlog ročišta uputila obitelj Bilić. Rekao je to novinarima odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić nakon ročišta koje je, kao i čitavo suđenje, bilo zatvoreno za javnost. Paravinja nije kazao što se dogodilo s Antonijom, iako mu je obitelj Bilić preko medija poručila da će mu sve oprostiti samo da otkrije istinu, objasnio je odvjetnik Ljubičić. Ročištu je nazočio Antonijin otac Mile Bilić, no on nije bio raspoložen za davanje bilo kakvih izjava novinarima. Na današnjem ročištu počelo je izvođenje dokaza u ovom postupku, rečeno je medijima sa Županijskog suda u Šibeniku.Na zahtjev obrane, pročitat će se svi dokazi, no kako spis sadrži više od tisuću stranica, očekuje se da suđenje neće moći biti završeno do konca rujna, kao što je nakon prošlog ročišta prognozirao odvjetnik Ljubičić.

ZAGREB - Projekt "Onkolog i JA" Helene Bulaje namijenjen roditeljima i djeci oboljeloj od karcinoma, u listopadu će biti predstavljen na koprodukcijskom sajmu CINEKID Junior u sklopu festivala Cinekid u Amsterdamu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Riječ je o web enciklopediji za djecu i roditelje koja uključuje niz kreativnih dokumentaraca o djeci oboljeloj od karcinoma. Projekt je zamišljen kao mrežni online servis u obliku internetskog portala i mobilne aplikacije, a namijenjen prije svega edukaciji i razmjeni iskustava i znanja među roditeljima i djecom oboljelom od karcinoma u Hrvatskoj i u svijetu. Portal i aplikacija radnog naziva "Onkolog i JA" osmišljeni su kako bi se na jednostavan i vizualno atraktivan način te uz određenu dozu humora oboljeloj djeci i njihovim obiteljima pomoglo da se što lakše, brže i bezbolnije suoče s teškim životnim situacijama, izvijestio je HAVC. Projekt nastaje u koprodukciji producentske tvrtke Moje Čarobne Misli i udruge Krijesnica.

ZAGREB - Ministarstvo obrane RH nabavit će pet obalnih ophodnih brodova za potrebe Oružanih snaga RH, odnosno Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže u postupku javne nabave, a novac za tu svrhu planiran je iz državnog proračuna, na razdjelu MORH-a, od 2013. do 2018. godine. Pet obalnih ophodnih brodova potrebno je nabaviti radi boljeg nadzora i zaštite prava i interesa Hrvatske na moru. Za koordinaciju provedbe te odluke osnovat će se Povjerenstvo na čelu s predstavnikom MORH-a i s po jednim predstavnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva financija i Predsjednika RH, priopćeno je danas iz MORH-a. Obalni ophodni brod je brod Oružnih snaga RH u sastavu Hrvatske ratne mornarice, odnosno Obalne straže, čija je temeljna namjena ophodnja radi nadzora te zaštita interesa Republike Hrvatske na moru, sukladno Zakonu o Obalnoj straži RH.

OSIJEK - Hrvatske vode i osječko javno poduzeće "Vodovod" na početku su investicijskog ciklusa u vodopskrbi i odvodnji vrijednog više od 100 milijuna kuna, od čega 90 posto sredstava osiguravaju Hrvatske vode, a ostatak grad Osijek i Vodovod, istaknuto je u Osijeku na današnjem sastanku predstavnika ovih poduzeća. Direktor osječkog "Vodovoda" Ljubomir Novoselić izvijestio je kako planirana ulaganja, u ovoj i idućoj godini, uz ostalo, obuhvaćaju rekonstrukcije i izgradnju cjevovoda te kanalizacije na osječkom području, izgradnju vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u pojednim prigradskim naseljima te hidrogeološke radove na crpilištu Vinogradi, kod Osijeka. Novoselić je kazao kako je jučer potvrđena studija izvedivosti za projekte koje je Vodovod aplicirao za sredstva europskih fondova, ukupno vrijednih 72 milijuna eura, od čega bi se sredstvima EU fondova financiralo oko 53 milijuna eura, a ostatak iz državnog i gradskog proračuna.

ZAGREB - Izložba "Pohvala ruci - Čipkarstvo u Hrvatskoj" autorice Nerine Eckhel, organizirana u čast uvrštenja te vještine na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva, otvorena je večeras u zagrebačkom Etnografskom muzeju, a obuhvaća brojne izloške iz fundusa tog muzeja, te najznačajnije primjerke čipke iz riznica i muzeja diljem Hrvatske od 17. stoljeća na ovamo. Pročelnik gadskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Ivica Lovrić kazao je kako ovom izložbom odajemo posebnu počast vještini čipkarstva u Hrvatskoj kao posebnoj reprezentativnoj nematerijalnoj baštini čovječanstva. "No, ona je posebna počast tisućama vrijednih anonimnih žena koje su godinama prenosile te vještine i pridonijele razvoju i očuvanju te baštine". Na izložbi su predstavljena tri osnovna oblika izrade čipke do danas održana u Hrvatskoj, koji su zbog svoje duge tradicije 2009. uvršteni u UNESCO-vu listu - Lepoglava u Hrvatskom zagorju s čipkom na batiće, te na Jadranu grad Pag s čipkom na iglu i grad Hvar s čipkom od agave koju izrađuju sestre Benediktinke.

ZAGREB - U većem dijelu Hrvatske nakon dugotrajne suše pala je prva obilnija kiša, oborine su u nekim dijelovima bile i ekstremno velike, a na Zavižanu je nakratko padao i snijeg jer se temperatura oko podneva spustila na nula stupnjeva. Od jučer u 14 sati pa do danas u 14 sati najviše je kiše palo u Rijeci, 219 litara po četvornom metru, a najmanje u Slavoniji, ali je ipak u Slavonskom Brodu palo 20-ak litara, a na području Daruvara 30 litara kiše po četvornom metru, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Na području Šibenika od jučer u 14 sati pa do danas u 14 sati palo je 50-ak litara, u Zagrebu 60-tak litara, na zadarskom području 90 litara te Ogulinu 100 litara kiše po metru četvornom. Jutros je u Delnicama u 8 sati izmjereno 134 litre, na Risnjaku 146, a u Kukuljanovu 179 litara po metru četvornom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙