FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 13. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG - Haaško suđenje bivšem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću, optuženom za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tijekom Domovinskog rata, započet će 16. listopada a dan ranije održat će se posljednje predraspravno ročište, potvrdio je u četvrtak na statusnoj konferenciji u Haagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) predraspravni sudac u tom predmetu Guy Delvoie. Bivši predsjednik vlade samoproglašene SAO Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema a kasnije i predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata te za niz drugih zločina počinjenih od lipnja 1991. do kraja 1993. godine na okupiranim područjima Hrvatske među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka. Tužiteljstvo svoju optužnicu namjerava dokazati s ukupno 141 svjedokom. Hadžić je kao posljednji haški bjegunac uhićen 20. srpnja prošle godine u Srbiji nakon sedmogodišnjeg bijega.

BRUXELLES - Europski čelnici ponudili su u četvrtak Egiptu više od milijardu eura pomoći i bolje trgovinske uvjete, u povodu prvog posjeta egipatskog predsjednika Mohameda Morsija Europi tijekom kojeg je obećao da će podupirati demokratske vrijednosti i slobode. Kratak Morsijev posjet, nakon kojeg putuje u Rim, poklopio se s nasilnim protuameričkim prosvjedima u arapskom svijetu zbog filma koji vrijeđa islam i koji je doveo do ubojstva četvorice američkih diplomata u Bengaziju. "Napadi poput tog ne mogu biti opravdani, neovisno o njihovoj motivaciji", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy nakon sastanka s Morsijem. "Svi lideri moraju preuzeti svoju odgovornost u jačanju sigurnosti i tolerancije", dodao je. Pozdravljajući prvi posjet jednog egipatskog čelnika Bruxellesu, Van Rompuy je obećao da će EU biti na strani Egipta "kao prijatelj, susjed i partner."

SARAJEVO - Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje pritvora za osamnest od 25 osoba uhićenih u policijskoj akciji "Lutka", provedenoj u srijedu, koja je bila usmjerena na borbu protiv organiziranog kriminala. Identitet osoba za koje se od suda BiH traži jednomjesečni pritvor nije objavljen jer to priječe bosanskohercegovački zakoni, a državno odvjetništvo BiH u Sarajevu pojasnilo je kako su oni pod istragom zbog najtežih kaznenih djela počinjenih u proteklih nekoliko godina. Navedeno je kako je riječ o kaznenim djelima organiziranog zločina, teškim ubojstvima, trgovini drogom i pranju novca.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton je u četvrtak kritizirala film koji ocrnjuje islam i izaziva bijes muslimana protiv Sjedinjenih Država i nazvala ga "gnjusnim i kažnjivim videom s kojim američka vlada nema nikakve veze". Američka šefica diplomacije je također tražila od svih političkih i vjerskih čelnika da osude nasilje koje se zbilo nakon objave tog filma na internetu. Taj video snimljen u Sjedinjenim Državama posljednih dana je u Egiptu i drugim muslimanskim zemljama izazvao prosvjede. Istovremeno je na američki konzulat u Benagziju izveden napad u kojem su poginula 4 Amerikanca među kojima veleposlanik u Libiji Chris Stevens.

TRIPOLI - Novi libijski premijer Mustafa Abu Šagur je objavio da je postignut važan napredak u istrazi o napadu na američki konzulat u Bengaziju u kojem su ubijena četiri Amerikanca, među kojima i veleposlanik Chris Stevens. "Ostvarili smo važan napredak, imamo imena i fotografije. Neke su osobe uhićene i druga su uhićenja u tijeku", rekao je Abu Šagur u prvom razgovoru nakon što ga je Libijski nacionalni kongres izabrao u srijedu za novog premijera te zemlje. Abu Šagur nije iznio pojedinosti o broju ili mogućoj pripadnosti uhićenih. "Ne želimo kategorizirati te ljude sve dok ih precizno ne identificiramo", dodao je Abu Šagur koji je i dalje zamjenik premijera do osnivanja nove vlade.

BEČ - Američki izaslanik optužio je u četvrtak Iran da sustavno uništava postrojenja na vojnoj lokaciji u Parchinu kojeg inspektori UN-a žele obići u okviru istrage iranskog nuklearnog programa. "Iran poduzima mjere za koje se čini da odgovaraju naporima da se unište dokazi o dosadašnjim aktivnostima u Parchinu", kazao je američki predstavnik Robert Wood na sjednici odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Wood je poručio da je zabrinjavajuće da Iran evidentno ometa IAEA da provede svoj mandat time što sustavno uništava postrojenja koja je IAEA odabrala za inspekciju na lokaciji Parchin.

BERLIN - Njemački predsjednik Joachim Gauck u četvrtak je potpisao zakone koji u Njemačkoj reguliraju mjere za spas eura, priopćio je u četvrtak njegov ured. Prema priopćenju iz ureda njemačkog predsjednika, među potpisanim zakonima nalaze se zakoni o odobrenju ugovora o Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), zatim o fiskalnom ugovoru te o izmjeni odgovarajućeg članka ugovora o radu Europske unije. Ured njemačkog predsjednika podsjeća da je njemački ustavni sud dan ranije presudom stvorio uvjete za potpisivanje tih zakona. Gauckov ured međutim također napominje da ugovor o ESM-u može stupiti na snagu tek nakon što ga ratificira predsjednik, a preduvjet za to je ispunjenje pretpostavki što ih je zadao ustavni sud svojom presudom. Za to će se pobrinuti njemačka savezna vlada, podsjeća ured njemačkog predsjednika. Njemački ustavni sud u srijedu je presudio da prihvaćanje Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) nije protivno njemačkom ustavu te je tako uklonjena najveća neizvjesnost oko rješavanja financijske krize eurozone.

BLESBOK, Južna Afrika - Vođa velikih prosvjeda južnoafričkih rudara u rudnicima platine u četvrtak je pozvao na nacionalni štrajk u tom sektoru što produbljuje krizu u toj industriji koja se pretvara u najveću prijetnju vladajućem ANC-u otkako je došao na vlast 1994. "U nedjelju počinjemo opći štrajk ovdje u Rustenburgu", rekao je vođa prosvjeda Mameltwe Sebei gomili od nekoliko tisuća rudara okupljenih na nogometnom stadionu u srcu pojasa rudnika platine blizu Rustenburga, 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga. Val radničkih prosvjeda u Južnoj Africi počeo je u siječnju nasilnim štrajkom u rudniku Impala Platinum a potom je izmaknuo nadzoru vlasti i sindikata i postao pobuna crnih radnika kojima se život nije mnogo poboljšao otkako je aparthejd završio prije 18 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙