FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokop tijela petorice ekshumiranih domobrana

DUGA RESA, 12. rujna 2012. (Hina) - Punih 67 godina nakon pogibije i četiri godine nakon ekshumacije obavljene po nalogu Državnog odvjetništva, tijela petorice domobrana koja su desetljećima bila u masovnoj grobnici Vidanka-Curak kod Duge Rese, danas su pokopana na groblju Sv.Petar u Dugoj Resi.

Uputivši sućut obiteljima ubijenih predsjednik dugoreškog Ogranka udruge "Hrvatski domobran" Nikola Katić kazao je da su oni žrtve okrutne i zločinačke komunističke ideologije, ali da je njihov duh živio u nama sve ovo vrijeme, dok su, kako je rekao, "sijači zla i mržnje bacili sjeme na neplodno tlo i ono je istrunulo zajedno s njihovom komunističkom ideologijom".

Svećenik Anton Kolić je prije polaganja njihovih tijela u zajedničku spomeničku grobnicu, poželio da ova činjenica da su pokojnici nakon toliko godina ipak dobili svoje ime i dostojan ukop, bude podstrek svima nama da ustrajemo u otkrivanju istine i obilježavanju do sada neobilježenih grobišta.

Samo ćemo tako prestati stvarati mitove koji su uvijek potencijalna opasnost i mogli bismo se prestati dijeliti i okrenuti napretku i budućnosti. A ovo se čini i zbog zločinaca, ne da bismo ih osuđivali, već da ih potaknemo da zbog sebe samih i svog vječnog spasenja pogledaju istini u oči i krenu putem obraćenja, te da prestane, kako je kazao Kolić, "zavjera šutnje koja vlada o žrtvama komunističkog razdoblja.

Paulina Šušlje je, pokopavši danas s još dvije sestre oca Šušlje Štefana, koji je pred njenim očima odveden iz dvorišta u Belajskoj Vinici u svibnju 1945., kroz suze je kazala da je imala samo četiri godine kada joj se otac vratio živ s 'križnog puta' (iz Slovenije). Onda su ga odveli partizani, čega se dobro sjeća i nikada ga više nije vidjela. Sretna je, kaže, što je doživjela da bude nađen i dostojno ukopan, te što je putem njene krvi DNK analizom bilo moguće utvrditi da je to njezin otac, pa sada zna da je konačno našao svoj mir.

Ostale žrtve su Stjepan Brnardić iz Belaja, Dugorešani Petar Katić i Ivan Starešinić , te Mijo Vrbanić iz Gornjeg Mrzlog Polja.

Kriminalističko istraživanje po nalogu Državnog odvjetništva o toj likvidaciji iz poraća Drugog svjetskog rata na lokaciji Vudanka-Curak još traje, no nitko nije optužen ni pravomoćno osuđen.

(Hina) xvhor yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙