FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba optužuje Netanyahua za uplitanje u američke izbore

JERUZALEM, 12. rujna 2012. (Hina/AFP) - Šef izraelske oporbe Shaul Mofat optužio je u srijedu premijera Benjamina Netanyahua za "uplitanje" u američke izbore i nanošenje štete odnosima Sjedinjenih Država zbog ukora upućenih predsjedniku Baracku Obami u vezi Irana.

Obama i Netanyahu su jednako reagirali na iranski nuklearni program nakon noćnog telefonskog razgovora, nedugo nakon što je objavljeno u utorak da se neće sastati ovog mjeseca tijekom Opće skupštine Ujedinjenih naroda jer nisu uspjeli uskladiti obaveze.

"Izraelsko uplitanje u američke unutrašnje poslove i pretvaranje američke uprave iz saveznika u neprijatelja nam čini veliku nepravdu", rekao je Mofaz, čelnik stranke Kadima.

"Ime sljedećeg američkog predsjednike nije povod za izraelsko uplitanje", ocijenio je. Netanyahuovo javno traženje od Washingtona da uvede "crvene linije" u iranski nuklearni program bilo je usmjereno na slabljenje dosadašnjeg predsjednika, kojeg njegov protivnik Mitt Romney optužuje da je napustio Izrael u vezi Teherana.

"Molim vas, objasnite nam. Tko je najveći neprijatelj Izraela, Sjedinjene Države ili Iran. Koga se najviše bojite, iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada ili Obame? Koji režim je najvažnije svrgnuti, onaj Washingtona ili Teherana", pitao je premijera.

"Netanyahuova vlada i premijer vode kampanju protiv Irana na svim medijskim frontovima iz političkih razloga, a ne radi sigurnosti Izraela", rekao je Mofaz, bivši šef glavnog stožera i ministar obrane.

Velike sile i Izrael optužuju Iran da želi izraditi vojni nuklearni program pod krinkom civilnog, što Teheran kategorički opovrgava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙