FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikakav napredak ne treba očekivati u BiH do provedbe lokalnih izbora

SARAJEVO, 12. rujna 2012.(Hina) - Nikakvog napretka u provedbi reformi u BiH neće biti prije okončanja općinskih izbora 7. listopada, a hoće li ih biti i nakon toga ovisi o uspostavi nove vladajuće većine što ne treba očekivati prije sredine idućeg mjeseca, konstatirali su u srijedu u Sarajevu Stefano Sannino, ravnatelj Općeg ravnateljstva Europske unije za proširenje i čelnici ključnih političkih stranaka u BiH.

Sannino se s bosanskohercegovačkim političarima sastao kako bi razmotrili zastoj u provedbi reformi nužnih za priključenje BiH EU.

Iako su se na to u lipnju sami obvezali na sastanku s povjerenikom EU za proširenje Štefanom Fueleom, stranački su čelnici iz BiH propustili do 31. kolovoza postići dogovor o ustavnim reformama nužnim za eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina.

"Taj rok na žalost nije ispoštovan", kazao je novinarima Sannino dodajući kako je zbog izborne kampanje koja je u tijeku nerealno očekivati bilo kakav napredak na tom planu u narednim tjednima. Sannino je ipak konstatirao kako su bosanskohercegovački političari potvrdili da ovaj propust ne utječe na njihovo opredjeljenje za priključenje BiH EU i na činjenicu da to ostaje njihov ključni cilj. Dodao je kako provedba ustavnih reformi ostaje prioritet, no Bruxelles istodobno očekuje da vlasti u BiH nastave raditi na uspostavi učinkovitog mehanizma koordinacije s EU i s harmoniziranjem domaćeg zakonodavstva sa standardima koji vrijede u EU.

"EU će ustrajati na svom djelovanju i na prisutnosti u BiH", kazao je Sannino podsjećajući kako je delegacija Europske komisije koja djeluje u BiH najveća u svijetu, što je zoran dokaz koliko je ta zemlja važna za Uniju.

Čelnici političkih stranaka novinarima su mogli samo potvrditi postojanje već dobro poznatih razlika među njima koje ugrožavaju ne samo proces europskih integracija nego i stabilnost zemlje.

"Čamac zvani BiH opasno se nagnuo i vrti se u krug i ako ništa ne poduzmemo počet će tonuti", izjavio je predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić. Upozorio je kako bez jasne nove vladajuće većine u državi nije moguće ništa napraviti te je najavio kako bi se čelnici ključnih stranaka mogli sastati između 10. i 14. listopada s ciljem dogovora o tome kako dalje djelovati. Ljubić je istaknuo kako se njegova stranka, ali i HDZ BiH čvrsto zalažu da se tražene ustavne reforme iskoriste radi "bitne promjene" tog dokumenta kojima bi se osigurala stvarna ravnopravnost hrvatskog naroda.

Ona bi se, po njegovim riječima, realizirala ili kroz neizravni izbor dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH ili pak kroz izravan izbor uz uvjet uspostave dvije izborne jedinice u tom entitetu. Dva HDZ-a pritom nemaju ništa protiv da se način izbora člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske uredi na neki drugi način.

Sulejman Tihić ponovio je kako je njegova Stranka demokratske akcije (SDA) protiv takvih asimetričnih rješenja, a naznačio je kako je o uspostavi nove vladajuće koalicije spreman razgovarati sa svim drugim strankama.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija odlučno je pak otklonio mogućnost suradnje sa SDA. "Koalicija SDP i SDA stvar je prošlosti, a SDP i Savez za bolju budućnost (SBB) spremni su raditi zajedno", kazao je Lagumdžija. Dodao je kako je dobro da su dva HDZ-a u parlamentarnu proceduru uputili konkretan prijedlog ustavnih promjena. Iako je taj prijedlog neprihvatljiv za većinu drugih stranaka, on ipak predstavlja osnovu za početak konkretnih razgovora, kazao je Lagumdžija.

Čelnici političkih stranaka iz Republike Srpske izbjegli su susret s novinarima u Sarajevu pa je ostalo nepoznato kakva su njihova očekivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙