FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sannino: Zemlje zapadnog Balkana trebaju slijediti primjer Hrvatske

SARAJEVO, 11. rujna 2012.(Hina) - Europska unija ohrabruje sve države zapadnog Balkana da nastave s provedbom reformi koje su nužne za nastavak procesa europskih integracija i na tom putu će im pružiti svu potrebnu pomoć, izjavio je u utorak u Sarajevu Stefano Sannino, ravnatelj Općeg ravnateljstva za proširenje pri Europskoj komisiji.

Sudjelujući u raspravi o zapadnom Balkanu i europskim integracijama, koja je održana u sklopu Svjetskog susreta za mir što ga je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizirala Zajednica svetog Egidija, Sannino je istaknuo kako se u EU raduju stupanju Hrvatske u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. godine, a istodobno očekuju da ostale zemlje regije slijede njen primjer.

Sannino je podsjetio kako je nakon summita EU u Solunu jasno definirana politika individualnog pristupa prema zemljama zapadnog Balkana pa će se s njom nastaviti i ubuduće. Kao primjer uspjeha spomenuo je Crnu Goru kojoj su odobreni pristupni pregovori, a ocijenio je i kako je Srbija napravila značajne korake.

"Srbija također napreduje prema europskim inegracijama, no možda to ide nešto sporije nego što smo se nadali", kazao je Sannino.

Potvrdio je kako i BiH te Kosovo i Albanija mogu računati na pomoć i dijalog u provedbi reformi nužnih za približavanje EU.

"Ključne zadaće u ovom trenutku za sve zemlje regije ostaju iste", kazao je Sannino dodajući kako se od sviju očekuje jačanje pravne države i uspostava vladavine zakona.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je također sudjelovao na raspravi u Sarajevu, kazao je kako u njegovoj zemlji postoji općedruštveni konsenzus za priključenje EU te kako je stoga uvjeren da će pregovori s EU, ali i reforme, teći ubrzano i bez zapreka.

"Europska je unija dala Crnoj Gori šansu i ta šansa ima i svoju regionalnu vrijednost", kazao je Vujanović.

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić istaknula je kako ulazak Hrvatske u EU naredne godine predstavlja poseban izazov za BiH, prije svega zbog granice duge tisuću kilometara, ali i Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

"Nadamo se da će to biti most koji će doprinijeti bržem napretku BiH", kazala je Trišić-Babić upozorivši ipak kako je u BiH sve teže zadržati eurooptimizam uz sve ružne slike koje dolaze iz država poput Grčke i Španjolske i svjedoče o krizi Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙