FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska znala posljedice vraćanja ubojice u Azerbajdžan

BUDIMPEŠTA, 11. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Mađarska je znala da će njezina odluka da vrati osuđenog ubojicu Ramila Safarova u njegovu domovinu Azerbajdžan izazvati diplomatski spor s Armenijom, rekao je u utorak mađarski premijer Viktor Orban.

Budimpešta je prošlog mjeseca pustila vojnika Safarova u Azerbajdžan gdje ga je po dolasku pomilovao predsjednik Ilham Alijev. Safarov je u Budimpešti služio kaznu doživotnog zatvora za ubojstvo armenskog časnika tijekom obuke pod pokroviteljstvom NATO-a u Mađarskoj 2004. godine.

Armenija je odmah prekinula diplomatske odnose s Mađarskom i rekla da je puštanje Safarova, koji je u domovini dočekan kao junak i unaprijeđen u čin bojnika, bila "velika pogreška".

Orban je na konferenciji za tisak rekao da je "u tom pitanju postojala koordinacija cijele vlade". "Svako je ministarstvo iznijelo svoje mišljenje, ministarstvo pravosuđa o pravnoj strani, a ministarstvo vanjskih poslova o diplomatskim posljedicama".

"Ministarstvo vanjskih poslova preciznije predvidjelo kakve posljedice ova ili ona odluka može imati. Nakon naše odluke nije dogodilo ništa nismo unaprijed pretpostavljali", dodao je Orban i opovrgao da je odluka povezana jačanjem suradnje s energentima bogatim Azerbajdžanom. Radilo se odluci u skladu s pravnim normama i međunarodnim zakonima, kazao je.

Mađarska vlada je prije nekoliko dana priopćila da joj je Azerbajdžan prije odluke obećao da će Safarov nastaviti služiti kaznu u domovini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙