FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DPDS: ugovorni odnos grada Dubrovnika i Društva nije reguliran isključivo zakonom

DUBROVNIK, 11. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Denis Orlić reagirao je danas na pismo dubrovačkoga gradonačelnika Andre Vlahušića ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, istaknuvši kako ugovorni odnos između Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine nije reguliran isključivo zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pa bi se teško mogao mijenjati bez izmjene nekih drugih propisa.

Orlić u svom reagiranju ističe da je gradonačelnik Vlahušić time što traži promjenu zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara "potvrdio valjanost i zakonitu utemeljenost postojećeg ugovornog odnosa između grada i Društva prijatelja dubrovačke starine".

Taj odnos, navodi Orlić, "nije reguliran isključivo zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nego čitavim nizom važećih zakona tako da bi se teško, čak i kad bi bila izvediva predložena intervencija u jednom zakonu, navedeni odnos mogao jednostavnije mijenjati bez izmjene, a možda čak i donošenja nekih drugih propisa".

"Na kraju ne mogu nego biti zadovoljan što je gradonačelnik u potpunosti potvrdio moje strahovanje koje sam iznio i na sastanku Ministarstvu kulture (te zbog toga dobio i packu, sada je očigledno, neutemeljeno) kako je dnevnoj politici s njim na čelu, najmanje stalo do kulturnih dobara i njihove zaštite, obnove i prezentacije već je u svom postupanju isključivo motiviran ekonomskim interesom, tj. punjenjem proračuna, a što je vrlo iskreno priznao i u svome pismu", navodi u reagiranju Denis Orlić.

Orlić ističe da je "DPDS u svome šezdesetogodišnjem trajanju dokazao da zna s baštinom upravljati na održiv način osiguravajući tako, ne samo opstojnost iste danas, nego osiguravajući budućim generacijama mogućnost da baštine istu, ne samo kao izvor zarade, nego prije i iznad svega, kao memento onoga što smo bili, što jesmo i što ćemo, ako Bog da, i biti samo ukoliko uspijemo spasiti ovo malo ljepote što su nam je stari ostavili od očiglednog prostituiranja i svekolike degradacije koje mu slijedom bezobzirnog tržišta već prijeti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙